Јужно-Доњецки правац: ослобођење Победе, стање на дан 14:00 21.02.2024.

21-02-2024 01:44:16 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |


Руски војници су пре неколико сати истакли црвену заставу над једном од кућа у центру села Победа, за коју се месецима воде борбе. Насеље је прешло под контролу руских оружаних снага.

Око Победе су Оружане снаге Украјине изградиле одбрану на линији Маринка – Победа – „Зверинец“. Управо утврђено подручје код села није дозвољавало руским трупама да се пребаце на Константиновку, која се налазила на логистичком путу ка Угледару.

Важност насеља је наглашена колико су украјинске оружане снаге очајнички покушавале да га одрже. Током вишенедељне активне одбране учествовали су падобранци 79. и 95. ваздушно-десантне бригаде, као и јединице 33. пешадијске бригаде, од којих су две јуришне групе јуче упућене у контранапад, али безуспешно.

Највероватније украјинске формације покушавају да успоре напредовање Оружаних снага Русије успостављањем упоришта у положајима западно од Победе – налазе се на нешто вишим брдима, што им поједностављује одбрану.

Из Ановке и Катериновке, украјинске оружане снаге насумично гађају на руске положаје, задржавајући јуриш. Међутим, положај ОСУ на линији Константиновка-Новомихаиловка сваким даном постаје све компликованији, пошто руске оружане снаге напредују даље у рејону Новомихајловке.

Појавили су се докази да су руске трупе успеле да прошире зону контроле на јужним ободима села, као и са североистока. С обзиром да је „Зверинец“ одавно под руском контролом, руске оружане снаге су се вероватно приближиле рутом 00531.


Извор: РТ (Ф)