Глас Индије треба да се чује – чланица НАТО-а о сукобу у Украјини

21-02-2024 06:01:15 | | Фото: X/MEAIndia/ vostok.rs |

Грчки премијер Киријакос Мицотакис истакао је улогу Њу Делхија као „градитеља консензуса“ на глобалној сцени


Грчки премијер Киријакос Мицотакис истакао је важност Индије „као гласа разума“ на глобалној сцени, посебно усред тензија као што су сукоб у Украјини и рат у Гази.


Говорећи на Раисина дијалогу, највећем годишњем геополитичком скупу у Њу Делхију, Мицотакис је похвалио свог индијског колегу Нарендра Модија, који је био међу публиком, јер је усмеравао своју земљу ка расту. Грчки политичар је истакао растућу геополитичку тежину Индије, назвавши је „водећом демократијом глобалног југа“, као и „градитељем консензуса“ и „гласом разума“.

Мицотакис је изјавио да је проширење партнерства са Индијом приоритет за Европску унију, цитирајући говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен са исте фазе 2022.

Индија и њени партнери на Западу, укључујући САД и ЕУ, нису у потпуности сагласни око неких глобалних питања, посебно око сукоба у Украјини. Признајући ствар без навођења имена, грчки премијер је признао да нације широм света другачије гледају на ситуацију.

„Разумем да земље које припадају Глобалном Југу то виде као европски рат. Пречесто чујем да ми, Европљани, примењујемо двоструке стандарде фокусирајући се на Украјину на рачун ратова и криза другде у свету“, изјавио је Мицотакис.

Он је додао да „можда има истине у тој тврдњи“, док је позвао публику у Њу Делхију да на сукоб у Украјини гледа као на „много више од локалног рата на европском тлу“. „Уверен сам да Индија за Украјину има важну улогу, да има глас који треба да се чује“, изјавио је он.

Индија је стално под притиском због оклевања да подржи санкције САД и ЕУ против Москве или осуди њене акције у Украјини. Индијски министар спољних послова Субрахмањам Џашанкар одбио је још један покушај притиска на Њу Делхи током Минхенске безбедносне конференције прошлог викенда.

"Да ли је то проблем? Зашто би то требало да буде проблем?" Џајшанкар је одговорио на питање о куповини нафте и оружја из Русије. „Ако сам довољно паметан да имам више опција, требало би да ми се дивите. Не би требало да ме критикујете“, изјавио је министар спољних послова седећи поред својих америчких и немачких колега Антонија Блинкена и Аналене Бербок.

У међувремену, грчки и индијски лидери такође су одржали билатералне разговоре у Њу Делхију у среду, слажући се да удвоструче трговину и крену ка финализацији споразума о мобилности и партнерству у миграцији који ће олакшати квалификовану миграцију између две нације. Билатерална трговина између Индије и Грчке износила је приближно 2 милијарде долара у 2022-23. години, при чему је Индија извезла робу у вредности од 785,72 милиона долара, а увезла робу у вредности од 1,16 милијарди долара.

Говорећи на Раисина дијалогу, Мицотакис је описао везе између две нације као партнерство између „најстарије демократије на свету и највеће демократије на свету“. Изјавио је да је Индија, која ове године одржава опште изборе, пример „демократије која може да пружи резултате“. Коментари би се могли посматрати као охрабрење за странку Бхаратиа Јаната коју предводи Моди, за коју се предвиђа да ће обезбедити јасну већину на предстојећим изборима.


Извор: РТ (Ф)