„Скоро нико“ не верује да ће Украјина победити – мађарски премијер

22-02-2024 05:15:42 | | Фото: ATTILA KISBENEDEK / AFP/ vostok.rs |

Виктор Орбан је наводно рекао да незадовољство политиком ЕУ представља прилику за конзервативце у целом блоку


Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је непосредна будућност за Европску унију мрачна због начина на који се одвија сукоб у Украјини.


Он је то дао коментар током конференције парламентарне фракције Фидес-КДНП иза затворених врата у среду, према извештајима медија.

Орбан, који је истакнути критичар политике блока и противио се финансирању сукоба Кијева против Русије, предвидео је велику победу конзервативних партија на изборима за Европски парламент у јуну.

„Рат се неће завршити. Терет Европе ће постати већи, јер ће се финансијска подршка Украјини смањити због спорова у САД усред председничких избора“, изјавио је он на конференцији, преноси лист „Мађар немзет“.

„Подршка Украјинцима има огромну политичку цену. Пољопривредници се буне широм Европе и скоро нико не верује у победу Украјинаца“, додао је Орбан.

Можда ће доћи до промене политике Брисела након избора, а Вашингтон би такође могао да промени свој курс након председничких избора касније ове године, сугерисао је он.

Чини се да је Орбаново предвиђање у вези са исходом сукоба у Украјини у складу са ставовима грађана у 12 земаља чланица ЕУ које је недавно анкетирао Европски савет за спољне односе (ЕЦФР).

Резултати истраживања јавног мњења објављени су у среду и показали су да само 10 одсто испитаника верује да ће Украјина победити Русију на бојном пољу. Дупло више њих верује да ће Русија победити, док је 37% рекло да је компромисно решење највероватнији исход.

Мађари су били "најпесимистичнији" по питању победе Украјине, са само 5% који су сматрали да је то вероватан резултат сукоба. Укупно 31% је прогнозирало да ће Русија победити.


Извор: РТ (Ф)