РТ: Путин објашњава зашто је сменио руског министра одбране

15-05-2024 09:10:15 | | © Sputnik / Aleksey Babushkin/ vostok.rs |

Москва треба да брине и о „оружју и путеру“, изјавио је председник

Нови министар одбране Андреј Белоусов моћи ће на прави начин да управља значајним издацима за одбрану у земљи и да обезбеди да она помаже цивилној економији, а не да је умањује, изјавио је у среду председник Владимир Путин.


Председников дугогодишњи економски саветник и бивши министар за економски развој изабран је 12. маја да наследи Сергеја Шојгуа у Министарству одбране, на изненађење многих.

„Он одлично разуме шта треба да се уради да би се економија читавог безбедносног комплекса – и Министарства одбране као кључне компоненте – уклопила у укупну економију земље“, изјавио је Путин начелницима руских војних округа на састанку у Москви. „Ово је изузетно важно и односи се на иновативни развој индустрије и водећи рачуна о могућностима привреде и буџета.“

„Тај однос „оружја“ и „путера“, да тако кажем, мора бити органски интегрисан у укупну стратегију развоја руске државе“, изјавио је Путин. „Надам се да ће Андреј Ремович [Белоусов] решити овај задатак на најбољи могући начин.“

Путин је приметио да је војна потрошња Русије порасла на приближно 8,7% БДП-а 2024. Иако не баш оних 13% колико је Совјетски Савез трошио 1980-их на врхунцу хладног рата, „ово су значајни ресурси и ми морамо да их користимо веома ефикасно и ефективно“, објаснио је председник.

Најновији посао Белоусова укључује развој технологија „двоструке употребе“, као што су беспилотне летелице и други дронови. Након номинације за министра одбране, дао је интервју у којем је објаснио да се технолошки пејзаж сукоба мења скоро сваке недеље.

„Неопходно је обезбедити пуну интеграцију привреде Оружаних снага у ширу националну економију“, изјавио је тада, описујући задатак као „комплексан и вишеструки, првенствено који укључује оптимизацију војних трошкова“.

„Све што је ефикасно и напредно у нашој земљи мора да допринесе постизању победе“, додао је он.

Пре Белоусова, руски министри одбране су имали бар неко војно искуство. Шојгу је имао чин армијског генерала и водио је Министарство за ванредне ситуације 21 годину пре него што је преузео ресор одбране 2012. И Шојгу – који је сада распоређен у Савет безбедности Русије – и Белоусов би требало да буду у пратњи Путина на путовању у Кину касније ове недеље.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)