Владимир Зеленски: Нема мандата, нема избора. И шта сад?

21-05-2024 08:36:34 | | Фото: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency via Ge |

С обзиром да му је мандат истекао и да сукоб иде лоше по Кијев, украјински лидер је у веома тешкој ситуацији


Дана 20. маја, украјинском председнику Владимиру Зеленском су званично истекла политичка овлашћења. Он је, међутим, остао на свом положају јер се у земљи не могу одржати избори, наводно због тренутног ванредног стања.


Одговарајући на прошлонедељно питање, последњи коментар руског председника Владимира Путина о ситуацији је био да се мировни споразуми могу потписати само са легитимним лидерима. Путин је додао да украјински правни систем треба да извуче неопходне закључке.

Прво, зато што постоји искушење, ако не да се избори у Украјини у потпуности пониште, онда да се одложе што је дуже могуће. Наравно, чак и ако мир буде постигнут, украјинска инфраструктура ће морати да се обнови како би се спровело правилно гласање. И политички живот треба поново покренути, а за све то треба времена.

Али главна ствар је да би Зеленски могао да изгуби изборе. Више не изгледа као победник. Штавише, релевантно је поставити питање да ли ће Украјина преживети не само као држава, већ и са неким обликом демократије. Такође је мало вероватно да ће се ускоро придружити НАТО-у.

Све је већи осећај да су присталице Зеленског уморне од њега. Прави политичар мора да буде у стању да трчи дугу трку, због чега је амерички државни секретар Ентони Блинкен наговестио пожељност одржавања избора.

Дакле, која је шира слика овде? Мировна конференција на високом нивоу о Украјини заказана је за средину јуна у Бургенстоку у Швајцарској. Врло је вероватно да, благо речено, очекивања о конференцији која се широко извештавају неће бити испуњена, ако се конференција уопште одржи.

У најмању руку, чини се да је учешће Глобалног југа мало вероватно. А ни амерички председник Џо Бајден очигледно неће доћи. Дакле, која је била поента свега овога? Па, за Зеленског је то важна иницијатива – да се што више утицајних држава привуче на своју страну. Али уместо тога, Кина промовише сопствени мировни план, који подржава Русија. А Запад суптилно јасно ставља до знања да би, у теорији, био отворен за дискусију.

О свему томе се разговарало на недавном путовању кинеског председника Си Ђинпинга у Европу. Такође морамо да признамо да је Зеленском веома тешко да настави борбу без довољно оружја и без јасних гаранција да снабдевање у једном тренутку неће престати. А пошто мобилизација не иде добро, Русија напредује, а Запад се умара од њега, ако и конференција у Швајцарској пропадне, биће то велики ударац за украјинског лидера.

С друге стране, компромис би могао бити још гори. Овде вам је потребно политичко искуство – уместо да постављате неразумне захтеве или давати изјаве о спасавању Запада. Али нећемо давати савете. Јасно је да ни за Москву нема идеалног излаза, па се ситуација веома компликује. Шансе за мир су мале, али барем неке постоје.


Извор:
Коммерсант