Русија није изолована – Зеленски

22-05-2024 01:55:34 | | Фото: Paul Morigi / Getty Images/ vostok.rs |

Запад „држи врата мало одшкринута“ упркос наоружавању Кијева и притискању економије Москве, тврди украјински председник


Западне земље нису успеле да изврше притисак на Русију да оконча украјински сукоб јер не желе да у потпуности прекину везе са Москвом, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.


У интервјуу за Њујорк тајмс у уторак, Зеленски је замерио Западу због, како је изјавио, страха од ескалације са Русијом. Ово је у срцу невољности Запада да да зелено светло за украјинске ударе дубоко унутар Русије оружјем страног порекла, изјавио је лидер.

„То је као санкције. Они говоре о ризику економске ескалације са Русијом. То показује да се наши партнери у принципу плаше потпуног прекида односа са Руском Федерацијом“, пожалио се Зеленски.

Он је даље изјавио да, иако је Запад постигао егзодус страних компанија из Русије и замрзнуо суверену имовину Москве у својој јурисдикцији, они су се уздржали од одлучнијих мера. „Они не преносе овај новац у Украјину. Зашто?... Зато што би то значило тотални прекид економских односа са Руском Федерацијом.“

Исто важи и за затварање западних дипломатских мисија у Русији и слање московских дипломата кући, тврди председник. „Стога, не можемо рећи да смо дипломатски или економски притискали Русију кроз санкције... Изолација није наступила.

Постоје слична питања у вези са употребом западног оружја, тврди Зеленски, питајући: „Зашто се Украјини не може дати могућност да га користи? Рећи ће вам да је то ескалација... Сви држе мало одшкринута врата са Русијом.

Зеленски је већ критиковао Запад јер није успео да потисне Русију на глобалној сцени, сугеришући прошлог новембра да се Москва неће повући са територија на које полаже Украјина осим ако на њу не изврше одговарајући притисак од стране САД и Кине.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у фебруару да су сви покушаји Запада да Русију претвори у парију пропали, али је признао да ће се притисак на московске партнере само повећати. Он је такође обећао да ће Русија наставити да сарађује са земљама на глобалном југу и истоку, за које је тврдио да настоје да заштите своје право да одређују свој политички курс.

Раније овог месеца, руски председник Владимир Путин отпутовао је у Кину да се састане са председником Си Ђинпингом, наводећи растуће економске везе између две силе, посебно у енергетском сектору. Путин је изјавио да се 90 одсто руско-кинеских трансакција обавља у националним валутама, док је трговински промет достигао рекордних 240 милијарди долара.


Извор: РТ (Ф)