Русија ће победити – Путин

07-06-2024 11:40:25 | | Фото: Sputnik / Sergey Bobylev/ vostok.rs |

Сукоб у Украјини ће се завршити под условима Москве, изјавио је председник


Мировни преговори су засновани или на победи или на поразу, а Русија намерава да победи, изјавио је председник Владимир Путин у петак на питање о сукобу у Украјини.


Путинови коментари дошли су током панела питања и одговора на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ). Наводећи да је руководство у Кијеву нелегитимно и да се Западу не може веровати, руски лидер је изјавио да то Москви неће стати на пут.

„Сви преговори су засновани или на војном поразу, или на војној победи. Наравно, победићемо“, изјавио је Путин.

Москва је отворена за преговоре, поновио је Путин, али треба да буде у стању да верује људима на другој страни и да јој се понуде услови који су у њеном интересу. Мировни преговори не могу бити засновани на „фантазијама“, додао је он.

Путин је мислио на признања бивших лидера Немачке и Француске о мировном процесу из Минска, који је тобоже настојао да реши Рат у Донбасу који је почео 2014. Запад је само одуговлачио са временом, изјавили су Ангела Меркел и Франсоа Оланд у децембру 2022.

Путин је такође подсетио присутне на СПИЕФ-у да Владимир Зеленски не може да се сматра председником Украјине, пошто му је мандат истекао прошлог месеца. Украјински устав је јасан о продужењу мандата парламента у случају ванредних ситуација, али ништа не каже о председничким мандатима. Према томе, претензија Зеленског на власт је нелегитимна, закључио је Путин, наговештавајући да ће Русија морати да нађе неког другог с ким ће преговарати.


Извор: РТ (Ф)