Орбан се састао са Си Ђинпингом

08-07-2024 02:19:32 | | Фото: X / PM_ViktorOrban/ vostok.rs |

Кинески лидер је пожелео добродошлицу мађарском премијеру у Пекинг


Кинески председник Си Ђинпинг састао се са мађарским премијером Виктором Орбаном, који је у Пекингу на мисији коју је назвао „мировном мисијом“, јавила је агенција Синхуа у понедељак ујутру.

„Кина је кључна сила у стварању услова за мир у рату између Русије и Украјине. Зато сам дошао да се састанем са председником Сијем у Пекингу, само два месеца након његове званичне посете Будимпешти“, написао је Орбан у објави на X (раније Твитер).

Детаљи састанка још увек нису откривени, али он следи након Орбанових путовања у Кијев и Москву прошле недеље. Мађарски премијер је назвао пут у Пекинг „мировном мисијом 3.0“ по доласку.

Орбан је прошле недеље неочекивано отпутовао у Кијев, где је украјинском лидеру Владимиру Зеленском предложио „брзо примирје“. Затим је отпутовао у Москву да са руским председником Владимиром Путином разговара о „најкраћем путу изласка“ из конфликта.

Према речима мађарског лидера, позиције Москве и Кијева су и даље веома „удаљене“, истакавши да се Зеленском „нису допали“ његови предлози. У међувремену, Путин је поновио спремност Москве да реши сукоб преговорима, али је изјавио да украјинско руководство изгледа намерава да води рат „до краја“.

Орбанов састанак са Путином разбеснео је неке лидере ЕУ, док је Кијев изразио бес због тога што је мађарски лидер отпутовао у Русију „без одобрења или координације са Украјином“.


Извор: РТ (Ф)