Украјинске снаге су исцрпљене – NYT

09-07-2024 08:17:11 | | Фото: Getty Images / Kostiantyn Liberov; Libkos/ vostok.rs |

Амерички званичници приватно верују да ће бити немогуће да Кијев поврати изгубљене територије, према наводима новина.


Кијевске снаге су растегнуте, а њихови страни покровитељи верују да Украјина неће моћи да поврати изгубљене територије, извештава у уторак The New York Times, позивајући се на анонимне изворе.

Амерички званичници приватно сматрају да је „готово немогуће“ да Украјина поврати све територије које је изгубила од Русије, према новинама. Међутим, они наводно верују да, ако се побољша учинак Кијева на бојном пољу, Украјина и даље може да „избије као победник“ у конфликту приближавањем интеграцији са НАТО-ом и Европом.

Амерички званичници такође сматрају да би покретање мировних преговора у овом тренутку било „грешка“, с обзиром на то да ће Украјина ускоро добити 61 милијарду долара које је амерички Конгрес одобрио у мају, што ће ићи на јачање украјинске одбране.

Међутим, Вашингтон такође признаје да то можда неће бити довољно и да Русија може да направи значајан напредак ако дође до „велике стратешке промене“. Истовремено, амерички званичници верују да је мало вероватно да ће се такав развој догађаја догодити у блиској будућности.

„Украјинске снаге су растегнуте и очекују их тешки месеци борбе, али је сада мало вероватно да ће Русија направити велики пробој“, изјавио је за новине Мајкл Кофман, виши сарадник у Карнеги фонду за међународни мир. Његов колега и бивши обавештајни званичник, Ерик Чиарамела, такође је сугерисао да ни Русија ни Украјина тренутно „не поседују капацитете за значајно мењање борбених линија“.

Извештај NYT-а долази у тренутку када су се чланице НАТО-а окупиле на самиту у Вашингтону у уторак, где ће тема континуиране подршке Украјини бити на врху дневног реда.

Очекује се да ће лидери блока поново потврдити своју спремност да подрже Кијев, али ће вероватно избегавати да позову Украјину да се придружи организацији. Штавише, према извештају АФП-а, НАТО ће сигнализирати украјинском председнику Зеленском да његова земља неће моћи да постане пуноправни члан још доста времена.

Украјинске амбиције за улазак у НАТО више пута су наведене од стране Русије као један од кључних разлога зашто је покренула своју офанзиву против земље 2022. године. Москва је истакла да је континуирано ширење америчког војног блока ка њеним границама претња националној безбедности Русије.


Извор: Њујорк Тајмс (Ф)