Зеленски критиковао Модијеву посету Москви

09-07-2024 09:03:36 | | Фото: Global Look Press / Presidential Office of Ukraine/ v |

Индија је постала један од највећих трговинских партнера Русије и наставља да јача везе


Украјински председник Владимир Зеленски изразио је „огромно“ разочарање због посете индијског премијера Нарендре Модија Русији – његове прве од избијања конфликта у Украјини.

Моди се састао са руским председником Владимиром Путином на билатералним разговорима током своје дводневне посете, која је почела у понедељак, и изјавио да је Јужноазијска нација спремна да пружи помоћ у успостављању мира у Украјини.

Путин је захвалио индијском премијеру на „пажњи посвећеној акутним питањима, укључујући покушаје проналажења начина за решавање украјинске кризе и успостављања мира.“

Од почетка војног конфликта, Њу Делхи је заговарао употребу дипломатије за окончање непријатељстава. Индијски званичници су одбили да потпишу документ на крају недавног „мировног самита“ у Швајцарској због искључења Русије са догађаја.

Јужноазијска нација је такође уздржана од резолуција УН-а које осуђују Русију због украјинске кризе. Индија је постала један од највећих трговинских партнера Русије, јер се Москва окренула пријатељским азијским економијама након увођења западних санкција.

Прошлог месеца, након састанка са Зеленским на маргинама самита Г7, Моди је изјавио да Њу Делхи „верује у хуманистички приступ и верује да је пут до мира кроз дијалог и дипломатију.“

Зеленски је у објави на X (раније Твитер) изјавио да је билатерални самит између руских и индијских лидера био „огромно разочарање и разоран ударац за мировне напоре.“ Такође је изјавио да је Модијева посета Москви коинцидирала са смртоносним ракетним нападом на дечију болницу у украјинској престоници.

У понедељак, Зеленски је окривио руске војне снаге за ракетни напад на медицински објекат Охматдет у центру Кијева, тврдећи да је Москва намерно гађала цивилне зграде.

Руско Министарство одбране одбацило је оптужбе, називајући их „апсолутно неистинитим.“ Руска војска је потврдила да је испалила салву дугометних ракета, али је саопштила да су само војне фабрике и аеродроми у Украјини били циљеви. Додала је да бројне фотографије и видео снимци из Кијева неоспорно потврђују да је уништење болнице проузроковано украјинским противваздушним ракетама које су лансиране из града.

Инцидент је убио двоје људи и повредио најмање 32, укључујући осморо деце, изјавио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко, додајући да су спасилачке и хитне операције у оштећеној болници завршене.

Украјина је недуго затим затражила састанак Савета безбедности УН-а. Заменик представника Русије при УН-у, Дмитриј Пољански, изјавио је да је овај састанак заказан за 9. јул. Он је изјавио да Русија планира да представи чињенице које доказују неваљаност тврдњи Кијева.


Извор: РТ (Ф)