Курски правац: офанзива руских снага у Корењевском округу

10-10-2024 11:18:00 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

Стање до 22:00, 10.10.2024.


У Курској области руске снаге су прешле у напад на неколико делова у Корењевском и Суџанском округу. До краја дана, предње јединице руских снага стигле су до Зеленог Шљаха, што омогућава да се тврди о барем делимичном пробоју одбране Оружаних снага Украјине (ОСУ).

У Глушковском округу руске снаге одбијају нападе ОСУ јужно од Веселоја, настојећи да спрече напредовање украјинских формација ка путу 38Н-052, који води ка административном центру округа. Упркос проблемима на другим деловима, овде ОСУ наставља да напада.

У Корењевском округу Оружане снаге Русије (ОС РФ) су извеле серију напада на позиције ОСУ. Оклопна група руских снага је примећенатоком „гоњења“ украјинског тенка северозападно од Зеленог Шљаха. Ово насељено место се налази на мање од пет километара од раније означене линије фронта у близини Љубимовке, док се сама оклопна група ОС РФ кретала са севера.

Руске снаге су пробилеодбрану ОСУ северно у рејону Кремјаноја и практично „одсекле“ испупчење на фронту које се ослањало на Корењево и Ољговку. Контрола над Зеленим Шљахом омогућиће руским снагама да пресеку линије снабдевања ОСУ преко пута 38К-030, који игра важну улогу у логистици ОСУ.

Такође, на интернету су се појавили снимци проласка технике ОС РФ на путу Корењево – Суџа у правцу Зеленог Шљаха, што такође потврђује успех напада код Ољговке.

У Суџанском округу руске снаге су такође прешле у офанзиву на неколико делова фронта и постигле тактичке успехе. Према неким подацима, ослободиле су насеље Нова Сорочина и сада напредују ка Малој Локњи.

Такође, стижу извештаји о дубоком пробоју руских снага у линију одбране ОСУ на једном од сектора, али је за сада немогуће проценити обим напредовања, а гласине о изласку на северне ободе Суџе делују превише оптимистично.

Истовремено, западно од града забележена је поновна употреба БПЛ „Иноходец“, што може указивати на припрему за јуриш. Стижу информације са терена да су се руске снаге знатно приближиле у рејону Плехова са правца Улана и Борока, али детаљи напада још увек нису познати.

Успех „дуплог удара“ руских снага у Корењевском округу могао би довести до окружења значајних снага ОСУ, али до тог тренутка је потребно прећи још неколико насеља која су већ дуже време окупирана и утврђена од стране ОСУ.


Извор: Рибар (Ф)