Ниједна фабрика у БиХ не поседује технологију за производњу дронова

12-10-2024 12:46:36 | | Фото: EPA/ANDREW GOMBERT/ vostok.rs |

Директор Привредног друштва \"Космос\" из Бањалуке Душан Вјештица је изјавио да има сазнања да ниједна од фабрика у БиХ са којима имају сарадњу не поседује технологију за производњу дронова, јер је њихова производња специфична.


Вјештица је објаснио Срни да се, када је реч о производњи дронова, ради о веома комплексној технологији у два сегмента, од којих се први односи на производњу управљачког степ мотора који покреће пропелер, а други на централни процесор који управља летелицом.

Коментаришући изјаву министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да БиХ производи своје дронове на пет места и да то није никаква тајна, Вјештица је истакао да овакве изјаве служе за поправљање властитог политичког рејтинга.

Вјештица је изјавио да се дрон као летелица са расположивим технологијама у БиХ не може произвести без куповине дела технологије који чини централни процесор, а можда у овој фази чак и степ моторе.

БиХ није на технолошком нивоу да може да производи централни процесор за управљање дроном - истакао је Вјештица.

Према његовим речима, тржиште наменске индустрије у БиХ је контролисано јер мониторинг над свим фабрикама ове индустрије врши инспекција Министарства спољне трговине и економских односа у Савету министара.

Тај мониторинг траје дуго година и ради се о релевантним контролним органима. Сигурно је да се нико не би бавио извозом дронова и опреме у наменској индустрији, а да она није прошла све процедуре што се тиче БиХ - појаснио је Вјештица.

Коментаришући информацију да су се недавно изнад касарни Оружаних снага БиХ, војних објеката и складишта појавили непознати дронови, Вјештица је изјавио да је бањалучки "Космос" фабрика наменске индустрије која може да ради и одржава противваздушне системе Оружаних снага БиХ, те да као професионалац не разуме шта значи пријавити летеће објекте безбедносним агенцијама.

Према његовим речима, Оружане снаге БиХ могу да се обрате "Космосу" који ће извршити ремонт таквих система како би могле управљати безбедношћу изнад својих објеката, ако не изнад читавог неба БиХ.

Говорећи о тренутној производњи у бањалучком "Космосу", Вјештица је изјавио да се ово предузеће у делу наменске индустрије превасходно бави противваздушном одбраном, истичући да је годинама регионални лидер у том делу производње.

Он је изјавио да "Космос" производи различите компоненте за системе противваздушне одбране где имају усвојене технологије, односно врше ремонт, одржавање и сервисирање различитих система противваздушне одбране.

"Космос", тврди Вјештица, извози своје производе и у треће земље, а највише на тржиште Србије, те је додао да из Оружаних снага БиХ нема захтева за сарадњу, али да би таква сарадња могла да постоји уколико би затражили ремонт њихових система.

Портал Кликс јуче је објавио да су дронови, који су недавно представљени на Зеничком привредном сајму као производ Центра за техничко технолошко испитивање из Сарајева, увезени из Кине и да немају никакве везе са БиХ.

Министар одбране у Савету министара Зукан Хелез демантовао је ову информацију, тврдећи да БиХ производи своје дронове на пет места и да то није никаква тајна, али није навео локације на којима се врши производња.


Извор:
РТРС (Ф)