Курски правац: наставак офанзиве Оружаних снага РФ и удари на индустријске објекте Оружаних снага Украјине у Сумама

12-10-2024 11:06:18 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

Ситуација до краја 12.10.2024.


На Курском правцу руске снаге продиру кроз одбрану ОСУ у рејону Љубимовке и Плехова. Истовремено, наставља се активна операција уништавања индустријских објеката противника у позадини.

У Глушковском рејону Оружане снаге РФ воде борбе на северним периферијама Новог Пута. Украјинске формације држе положаје јужно од железничке пруге и акумулирају снаге за извођење контранапада на овом сектору.

Артиљерија и авијација Оружаних снага РФ редовно наносе ударе на позадинске комуникације украјинских снага, смањујући њихов борбени потенцијал и отежавајући снабдевање јединица на првим линијама. Током претходног дана погођене су позиције украјинских снага у Павловки, Катериновки и Искрисковшчини.

У Корењевском рејону наставља се борба за Љубимовку, где су украјинске јединице ушле у полуокружење. Вероватно ће ускоро украјинске формације морати или да напусте село, или да изведу контранапад како би побољшале своју ситуацију.

Раније су се појавиле информације о напредовању руских снага ка Свердликову. За сада то не може бити потврђено ни снимцима објективне контроле, нити подацима руских извора са терена. Тешко је утврдити тренутну конфигурацију фронта на овом сектору због велике брзине промене ситуације на бојишту.

На северу Суџанског рејона, руске снаге су извеле серију артиљеријских удара на положаје противника у Руском Поречном. Јужније, јуришне групе руских снага напредују дуж железничке пруге ка Колмакову и Агроному са правца Руске Конопељке.

На јужној периферији Махновке, руски оператери дронова уништили су украјински тенк користећи дрон са оптичким каблом. Овај тип дронова постаје све популарнији у војсци након успешног дебитовања у Курској области.

У рејону Плехова ситуација је скривена „маглом рата“. Судећи према саопштењима руског Министарства одбране о ударима на територију села, украјинске формације су још увек присутне у насељу.

Истовремено, руске снаге проширују зоне продора у одбрану украјинских снага, настојећи да изађу на реку Псел и потпуно одсеку противника од снабдевања.

У Сумској области, руске снаге су уз помоћ дронова „Герањ-2“ извеле серију удара на индустријска предузећа у административном центру региона. Објекти су коришћени за поправку и одржавање тешке технике, укључујући западне моделе, у корист украјинских снага у Курској области.


Извор:
Рибар (Ф)