ЕУ продужава мандат за обуку украјинске војске – Борел

15-10-2024 11:20:42 | | Фото: Sean Gallup / Getty Images/ vostok.rs |

Потребан консензус за наставак програма још није постигнут.


ЕУ планира да продужи мисију обуке украјинске војске до 2026. године, али још није обезбедила сагласност Мађарске за то, изјавио је високи представник спољне политике блока, Жозеп Борељ.

ЕУ војна мисија подршке Украјини (EUMAM Ukraine) основана је 2022. године са мандатом од две године, који истиче у новембру. Гласине о њеном продужењу појавиле су се у медијима прошле недеље. Међутим, такви извештаји су подразумевали договор са Будимпештом, који изгледа није постигнут.

„Украјинске оружане снаге су под великим притиском,“ изјавио је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу у понедељак, након састанка министара спољних послова блока.

„Продужићемо мандат EUMAM-а за наредне две године. Надамо се да ћемо постићи консензус за повећање његовог мандата,“ додао је.

ЕУ такође тражи начин да деблокира Европски мировни фонд (EPF) за надокнаду чланицама које су пружиле војну помоћ Украјини, рекао је Борел. EPF је такође заустављен због Мађарске, која се противи безусловној подршци блока Кијеву и преферира мировне преговоре уместо даљих борби.

„Скоро смо ту,“ изјавио је Борељ новинарима.

Мисија EUMAM, која се углавном одржава у Немачкој и Пољској, обучила је више од 60.000 украјинских војника у протекле две године. Тренутно је командује пуковник немачке војске Нилс Јанеке, а у мисији учествује 24 од 27 чланица блока.

Европска спољна служба (EEAS) препоручила је продужење мисије EUMAM још у јулу, према извештајима немачких медија. Мисија је наводно такође разрадила планове и програме до краја 2026. године. Према информацијама које су процуриле у медије, Брисел преферира наставак EUMAM-а као алтернативу слању НАТО трупа да успоставе центре за обуку у самој Украјини.

Нека украјинска војска је довела у питање квалитет обуке, тврдећи новинарима да часови не узимају у обзир интензивну природу стварних борби против руских снага.


Извор:
РТ (Ф)