Русија и Кина обећавају да ће ојачати војне везе

15-10-2024 01:03:41 | | Фото: Sputnik / Vadim Savitskii/ vostok.rs |

Москва и Пекинг деле сличне ставове о глобалним питањима, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов.


Русија и Кина имају сличне ставове о глобалним питањима и спремне су да продубе међусобну сарадњу у области безбедности, изјавио је руски министар одбране Андреј Белоусов.

Ову изјаву дао је на састанку са потпредседником Централне војне комисије Кине, Џанг Јоусијом, у уторак.

Белоусов је у понедељак стигао у Пекинг у званичну посету. На састанку са својим кинеским колегом, адмиралом Донг Џуном, Белоусов је истакао да је војна сарадња између Русије и Кине важан фактор у одржавању глобалног и регионалног мира и стабилности.

„Јуче смо одржали веома суштинске преговоре са министром одбране Народне Републике Кине и видимо да имамо заједничке ставове, заједничку процену ситуације и заједничко разумевање шта треба да радимо заједно,“ рекао је он.

Руски министар одбране је нагласио да су захваљујући напорима оба лидера – кинеског председника Си Ђинпинга и руског председника Владимира Путина – две земље изградиле блиске односе и стратешко партнерство.

Пријатељство између две стране је тестирано и ојачано током времена, јер ове године обележавамо 75. годишњицу успостављања дипломатских односа између Кине и Русије, додао је Белоусов, уз напомену да следеће године обележавамо 80. годишњицу њихове заједничке победе над нацизмом.

„Имамо заједничку историју, дуг заједнички пут. Са поуздањем гледамо у будућност,“ изјавио је он.

Џанг је приметио да је ово прва Белоусова посета Кини откако је именован за министра одбране и да Пекинг посебну пажњу посвећује организацији ове посете.

Везе Русије са Кином су ојачале у последњих неколико година. Пекинг је одржавао политику неутралности у вези са сукобом у Украјини и чврсто одбацивао позиве Запада да уведе санкције Русији, уместо тога јачајући трговину са својим суседом. Кина такође промовише шест тачака за решавање украјинског сукоба, које позивају обе стране да се уздрже од ескалације и укључе у преговоре.

Прошле недеље, руски и кинески граничари завршили су прву заједничку патролу у северном Пацифику, што је обележило прву кинеску патролу на арктичкој обали са својим суседом. Москва и Пекинг су такође спровели заједничке вежбе у Јапанском мору прошлог месеца у оквиру велике морнаричке вежбе коју је Путин описао као највећу те врсте у последњих неколико деценија.


Извор:
РТ (Ф)