РТ: Маск потрошио милијарду долара на покушај пуча – Мадуро

15-10-2024 10:36:22 | | © Jesus Vargas / Getty Images/ vostok.rs |

Милијардер је поделио новац „фашистима“ преко опозиционе фигуре Марије Корине Мачадо, тврди лидер Венецуеле

Председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио је технолошког тајкуна Илона Маска да је „уложио“ најмање милијарду долара у подстицање насиља у овој јужноамеричкој земљи након председничких избора раније ове године.

Мадуро је проглашен за победника на изборима одржаним 28. јула од стране националних изборних власти, али су САД тврдиле да је победа украдена од опозиционог кандидата Едмунда Гонзалеса.

Током свог недељног телевизијског програма у понедељак, Мадуро је тврдио да има директна сазнања да је Маск – с којим је у дуготрајном јавном сукобу – потрошио „не мање од милијарду долара“ на „државни удар, фашистички излив, насиље против изборног процеса у Венецуели“.

Венецуелански лидер је као дистрибутера наводног финансирања „фашистичких“ група навео своју политичку противницу, пословну жену Марију Корину Мачадо, тврдећи да је америчка влада на крају иза покушаја да га свргне са власти.

Након избора у јулу, Маск је оптужио Мадура за „велику изборну превару“, док је венецуелански председник прогласио јужноафричког милијардера својим „архинепријатељем“ који „контролише виртуелну стварност“ коју стварају друштвене мреже. Њих двојица су се договорили да реше своје разлике тучом, која се никада није догодила. Маск је такође претио да ће запалити Мадурове чувене бркове „из свемира“ као одговор на претњу да ће укинути његову друштвену мрежу Икс у Венецуели.

Америчка политика дуго је била усмерена на економски и политички притисак на Венецуелу у покушају да замени њену владу. Годинама су Вашингтон и друге западне нације признавале опозиционог политичара Хуана Гваида уместо Мадура као лидера Венецуеле. То је омогућило америчком штићенику да полаже право на венецуеланску националну имовину у западним јурисдикцијама, укључујући уделе у нафтним компанијама на територији САД и златне резерве смештене у Банци Енглеске.

Маск је раније исказивао подршку уклањању страних влада у остваривању својих корпоративних интереса. У јулу 2020. године, суочен је са тврдњом на интернету да је Вашингтон организовао пуч против боливијског председника Ева Моралеса како би његова компанија за електричне аутомобиле, Тесла, обезбедила приступ богатим резервама литијума у тој земљи. Маск је одговорио објавом: „Рушићемо са власти кога год желимо! Навикните се.“

Моралеса су свргнуле десничарске политичке снаге током масовних протеста 2019. године, након спорних председничких избора. Његова политичка снага, Покрет за социјализам, вратила се на власт победом на општим изборима 2020. године и осујетила покушај војног пуча раније ове године.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)