Ирански генерал тврди да постоји „тајно оружје“ моћније од нуклеарних бомби

16-10-2024 06:03:24 | | Фото: Getty Images / Majid Saeedi/ vostok.rs |

Ебрахим Ростами сугерисао је да је то оружје већ коришћено у прошлости, али да су информације о њему строго поверљиве.


Техеран поседује оружје које је „супериорније“ од нуклеарних бомби, изјавио је ирански бригадни генерал Ебрахим Ростами. Његова изјава је уследила као одговор на позиве иранских законодаваца да преиспитају војну доктрину земље без нуклеарног оружја услед претњи Израела да ће напасти земљу.

У интервјуу за иранске медије у уторак, Ростами, који је раније био секретар Комисије за развој и опремање Корпуса исламске револуционарне гарде (IRGC), подржао је позиве да се измени доктрина, али је изјавио да парламентарци нису упознати са „одређеним аспектима“ јер се односе на „врло поверљиве и строго тајне информације“.

Генерал је тврдио да Иран има „оружје које је далеко супериорније од нуклеарног“, наговестивши да је та војна опрема већ била распоређена у прошлости, подсетивши на напад на нафтне танкере у Уједињеним Арапским Емиратима 2019. године.

„Када је Трамп желео да смањи наш извоз нафте, спроведено је неколико тактичких операција“, тврдио је Ростами. „Нећу рећи ко их је извео, али пет танкера је експлодирало у добро чуваној луци Фуџајра. Нису ни знали одакле је напад дошао. Чак су поднели жалбу УН-у. УАЕ су нас оптужиле, али нису могле да пруже доказе. Ово су неки примери које могу да поменем.“

Прошле недеље, група иранских посланика позвала је Врховни савет за националну безбедност да преиспита одбрамбену доктрину земље и укине забрану развоја нуклеарног оружја. Захтев је дошао услед настављених претњи Израела да ће напасти иранска нуклеарна и нафтна постројења.

Тензије између Ирана и Израела ескалирале су након убистава челника Хамаса и Хезболаха, као и генерала IRGC-а, од стране Израелских одбрамбених снага (ИОС) прошлог месеца. Као одмазду за нападе, Иран је 1. октобра извео масивни ракетни напад, тврдећи да је гађао само војне објекте.

Након напада, израелски министар одбране Јоав Галант запретио је „смртоносним, прецизним и изненађујућим“ одговором, док су израелски званичници заговарали разорне одмазде на иранску енергетску инфраструктуру, укључујући нуклеарна постројења.

Техеран је позвао јеврејску државу да се суздржи од даљих несразмерних ескалационих корака и упозорио да ће Иран бити у потпуности спреман да се одбрани и одговори на било који напад.

Један ирански извор је прошле недеље за RT тврдио да ће, ако Западни Јерусалим одлучи да циља иранску нафтну инфраструктуру, Иран одговорити нападом на израелске рафинерије нафте. Напади на електране и нуклеарна постројења такође би изазвали одмазду на одговарајуће израелске циљеве, додао је он.


Извор:
РТ (Ф)