Кијев треба да се „отрезни“ – Кремљ

16-10-2024 06:39:14 | | Фото: Ukrainian presidency via AP/ vostok.rs |

„План победе“ Владимира Зеленског своди се на ново крвопролиће, рекао је портпарол Дмитриј Песков


Такозвани „план победе“ који је у среду представио украјински лидер Владимир Зеленски је само план за наставак сукоба између Москве и Кијева, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков. Мир може доћи само ако влада у Кијеву „отрезни“ и призна корене проблема који су довели до борби, додао је он.

Зеленски је свој предлог изложио западним савезницима током ванредне седнице парламента, иако су неки делови остали поверљиви. Песков је затражен за коментар док је говор још трајао. Изјавио је да не очекује никаква изненађења када буде читао извештаје медија о Зеленском говору, с обзиром на то да је његов „етереални“ план недељама био широко дискутован у штампи.

„Највероватније, то је исти амерички план да наставе рат са нама до последњег Украјинца, који је Зеленски прикрио и сада га назива мировним планом,“ изјавио је руски званичник. Кијев може предложити праву мапу пута за мир само ако се „отрезни и размисли о узроцима који су довели до украјинског сукоба“, додао је Песков.

Москва одавно сматра да је рат у Украјини део прокси рата који су покренуле САД против Русије, где се украјински војници користе као топовско месо уз саучесништво њихове владе. Неке западне званичнике, укључујући америчког сенатора Линдзија Грејама и бившег британског премијера Бориса Џонсона, јавно су хвалили Украјинце због њихове спремности да се боре против Русије.

Зеленски већ више од годину дана промовише многе елементе свог предлога западним лидерима. Према његовим изјавама у среду, план укључује хитну позивницу за улазак Украјине у НАТО, западну подршку за војне акције на руском тлу, дозволу за дугорочне ударе западним оружјем дубоко унутар Русије, као и распоређивање одређеног конвенционалног оружја дугог домета у Украјини ради „одвраћања“.

Такође је понудио Западу приступ украјинским природним ресурсима и услуге искусних украјинских војника као део предлога. Зеленски је нагласио да, ако његова влада не буде подржана како је затражено, од украјинских резерви урана, титанијума, литијума и графита ће корист имати Русија, а не САД и њени савезници.

Док је промовисао план у западним престоницама, Зеленски је „савезницима дао само три месеца да усвоје главне тачке плана“, према наводима Associated Press-a. Амерички председник Џо Бајден, коме је украјински документ први представљен, наводно није био убеђен у његов садржај.

Званичници у Кијеву тврде да поверљиви део плана укључује конкретне захтеве за оружјем, али неки коментатори сумњају да он такође може прикривати непопуларне политичке промене у Украјини, као што је још једно снижавање минималне старосне границе за регрутацију.


Извор:
РТ (Ф)