Кина је „одабрала страну“ у украјинском сукобу – амерички изасланик

17-10-2024 10:33:30 | | Фото: Министарство одбране РФ/ vostok.rs |

Пекинг материјално подржава Москву и помаже јој да избегне санкције, тврди амерички дипломата.


Кина је очигледно помагала Русији у сукобу у Украјини, упркос томе што се представљала као неутрална страна, изјавила је стална представница САД у НАТО-у, Џулијен Смит.

Оптужба је изнета након што је Пентагон најавио нови војни пакет помоћи за Кијев у вредности од 425 милиона долара, укључујући противваздушне ракете, артиљеријске гранате и оклопна возила.

Говорећи новинарима у среду, Смит је тврдила да Пекинг „чини све што може како би убедио свет да може одржати веома неутралан став у вези са ратом у Украјини.“

„Али у стварности, НР Кина је одабрала страну. Ставила је свој терет на вагу и одлучила да подржи Русију у њеном рату у Украјини“, изјавила је дипломата, позивајући се на Кину њеним званичним именом. Она је даље оптужила Кину да помаже Русији да заобиђе санкције пружањем „дуге листе компоненти двојне намене.“

Кина, која одржава пријатељске односе са Русијом, негирала је пружање материјалне подршке свом северном суседу. Пекинг је „посвећен промовисању преговора за мир“ и чини „напоре ка мирном решењу,“ изјавио је министар спољних послова Ванг Ји свом америчком колеги, државном секретару Ентонију Блинкену, прошле седмице на маргинама Генералне скупштине УН.

„Сједињене Државе треба да престану да блате, траже жртвеног јарца и произвољно намећу санкције Кини,“ истакао је Ванг, оптужујући САД да користе Украјину како би „створиле антагонизам и подстакле сукобе на основи табора.“

У августу су САД увеле санкције више од 400 компанија и појединаца, укључујући и оне у Кини, оптужујући их да помажу Русији да заобиђе америчке санкције.

Кина је 2023. представила свој план од 12 тачака за мир у Украјини, а раније ове године објавила нови план од шест тачака заједно са Бразилом. Кинески изасланици су учествовали у дипломатским мисијама у нади да ће окончати борбе између Москве и Кијева.

Истовремено, Кина и Русија су последњих година истакле „стратешку“ природу свог партнерства, при чему обе нуклеарне суперсиле изражавају противљење америчком „унилатерализму.“

Руски министар одбране Андреј Белоусов ове недеље је посетио Пекинг, током чега је изјавио да Русија и Кина деле „заједничку процену“ ситуације у свету.


Извор:
РТ (Ф)