Трамп: Зеленски је изгубио

18-10-2024 01:44:25 | | Фото: Getty Images / Alex Kent/ vostok.rs |

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је украјински председник Владимир Зеленски већ \"изгубио\" сукоб са Русијом. Републикански кандидат такође је оптужио председника САД-а Џоа Бајдена да је \"испровоцирао\" борбе од самог почетка.


"Тај рат је губитнички," изјавио је Трамп у четвртак на ПБД подкасту, критикујући Зеленског као "сјајног продавца" који је више пута осигуравао милијарде америчке помоћи без постизања победе. Трамп је додао да је сукоб могао бити избегнут да је он остао на власти након избора 2020. године.

Трамп је такође оптужио Бајдена за ескалацију тензија са Русијом, тврдећи да су његове изјаве пре него што је Москва покренула своју војну операцију биле "потпуно супротне" од онога што је требало рећи. Он је такође изразио уверење да би могао брзо да реши питање ако се врати на функцију у новембарском избору.

Упркос својој критици Бајдена, Трамп је изразио саосећање са Украјином и њеним народом, али је тврдио да је Зеленски требало да предузме кораке како би спречио избијање непријатељстава са Москвом. Упозорио је да би борбе могле да се погоршају ако се нешто не учини да се окончају, потенцијално изазивајући Трећи светски рат.

"Ако погледате његове речи [пред сукоб], његове речи су биле потпуно супротне од онога што је требало рећи. Он је испровоцирао тај рат... [руски председник Владимир] Путин није анђео, али све што је Бајден рекао било је погрешно," нагласио је Трамп. "То никада није требало да се догоди," изјавио је о сукобу између Русије и Украјине.

Украјински лидер Владимир "Зеленски је један од најбољих продаваца које сам икада видео. Сваки пут када дође [у САД], ми му дајемо сто милијарди долара. Ко је још у историји добио толико новца?" нагласио је бивши председник.

"То не значи да не желим да му помогнем, јер ми је веома жао тог народа [у Украјини]. Али никада није требало да дозволи да тај рат почне. Тај рат је губитнички," изјавио је.

САД "више нису поштоване" на међународној сцени због поступака Бајденове администрације, али "свет ће се понашати" ако он победи на изборима 5. новембра, инсистирао је Трамп. "Мислим да ћу решити сукоб између Русије и Украјине док сам још изабрани председник," поновио је кандидат Републиканаца, истичући тврдњу коју је раније више пута износио.

"Срео сам се са Зеленским недавно [у Њујорку крајем септембра]. Имам добар однос и са Путином и са Зеленским," изјавио је, без даљег објашњења како ће тачно убедити стране да прекину непријатељства.

Коментаришући медијске извештаје из јуна о Трамповом тиму који развија мапу пута за решавање украјинског конфликта, портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је да "вредност било ког плана лежи у детаљима и у томе да ли узима у обзир ситуацију на бојном пољу." Поновио је да је Москва и даље спремна за преговоре, али је нагласио да они морају бити суштински и да признају ситуацију на терену.


Извор:
РТ (Ф)