РТ: Путин именовао будућу улогу БРИКС-а

18-10-2024 04:10:36 | | © Getty Images / Sergey Bobylev/ vostok.rs |

Чланице овог блока ће бити одговорне за већину повећања глобалног БДП-а у блиској будућности, изјавио је председник Русије

Земље БРИКС-а су већ постале главни покретачи међународног економског раста, али ће њихов потенцијал само расти кроз сарадњу унутар блока, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Удео БРИКС-а у глобалном БДП-у већ превазилази онај Групе седам (Г7) водећих западних економија, и наставља да се шири, истакао је Путин у свом говору на пленарној сесији БРИКС пословног форума у Москви у петак.

БРИКС сада чини 37,4% глобалног БДП-а, док Г7 чини само 29,3%, нагласио је Путин. „А тај јаз се све више повећава. И наставиће да се повећава још више. То је неизбежно“, додао је.

„Земље БРИКС-а су у ствари покретачи глобалног економског раста. Управо унутар БРИКС-а ће се генерисати главно повећање глобалног БДП-а у блиској будућности“, изјавио је Путин.

Блок „чини око четвртину светског извоза робе“, а његове чланице доминирају многим кључним тржиштима, укључујући енергетику, метале и храну, изјавио је руски лидер. Разне „платформе за развој“ тренутно се стварају унутар блока, укључујући „комуникационе канале, технолошке и образовне стандарде, финансијске системе, платежне инструменте и, наравно, механизме за одрживо дугорочно улагање“, истакао је.

Оне су намењене да осигурају да ће „економски раст чланица БРИКС-а у будућности све мање зависити од спољашњег утицаја или мешања“, рекао је Путин.

Ово је „економски суверенитет“ који блок настоји да постигне, постајући „партнерство самодовољних економија, што у великој мери повећава њихов потенцијал и отвара нове могућности“, додао је.

„Рад БРИКС-а није усмерен против било кога. Искључиво је усмерен на један заједнички задатак, а то је одрживи развој и просперитет наших земаља и народа“, изјавио је Путин.

Као тренутни председавајући БРИКС-а, Русија је домаћин годишњег самита блока у граду Казању од 22. до 24. октобра. Од 1. јануара 2024. године, Иран, Египат, Етиопија и УАЕ званично су постали нове чланице БРИКС-а, придруживши се Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужној Африци.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)