Северна Кореја прети да објави рат

19-10-2024 01:20:25 | | Фото: Kim Jae-hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Image |

Пјонгјанг је оптужио Сеул да је бацао пропагандне летке дроновима


Северна Кореја је у суботу саопштила да је пронашла фрагменте обореног јужнокорејског војног дрона и запретила одмаздом, чиме се појачавају тензије на полуострву.

Према извештајима државне новинске агенције Пјонгјанга, КЦНА, БПЛ (беспилотна летелица) је вероватно коришћена за бацање летака изнад престонице. Слични дронови су примећени раније овог месеца како расипају летке пуне „политичке пропаганде и клевета“, навео је овај медиј.

„Ако се поново открије и потврди кршење територијалног тла, ваздушног простора и вода ДНРК од стране војних средстава РК, то ће се сматрати озбиљном војном провокацијом против суверенитета ДНРК и биће схваћено као објава рата, након чега ће уследити тренутни одмаздни напад“, упозорио је КЦНА, како преноси Ројтерс.

Ким Јо-џонг, сестра севернокорејског лидера Ким Џонг-уна и високи званичник владе, изјавила је у четвртак да Пјонгјанг има „јасне доказе“ да је Југ прекршио ваздушни простор Севера.

Јужна Кореја је одбила да потврди да ли су њени дронови прелетали границу. Портпарол Заједничког генералштаба, пуковник Ли Сунг-џун, изјавио је новинарима ове недеље да је то „нешто што Северна Кореја треба да разјасни“.

Пјонгјанг је последњих месеци користио непријатељску реторику, оптужујући свог јужног суседа за „провокације“. Ове недеље, Северна Кореја је разнела делове путева који воде ка Јужној Кореји и заклела се да ће „потпуно одвојити“ две земље и претворити гранично подручје у „вечну тврђаву“.

У јануару је Ким Џонг-ун предложио да се напусти дугогодишња посвећеност поновном уједињењу и назвао Јужну Кореју „главним непријатељем“.

Ова тензија је у контрасту са низом пријатељских гестова крајем 2010-их, када је тадашњи амерички председник Доналд Трамп покушао да деескалира ситуацију на Корејском полуострву. Међутим, састанак Трампа и Кима у Ханоју 2019. године завршио се неуспехом, при чему су обе стране оптуживале једна другу за постављање нереалних захтева. Од тада, Пјонгјанг је појачао ракетна тестирања, док су САД започеле више заједничких војних вежби са Јужном Корејом.


Извор: РТ (Ф)