Доњецки правац: борбе код Максимилјановке и у Зорјаном, ослобођење Жељаноја Тороја

21-10-2024 10:02:06 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

стање на крају дана 21.10.2024.


Након недавног ослобађања Максимилјановке западно од Доњецка, Оружане снаге Руске Федерације нису се зауставиле на постигнутим успесима, већ су наставиле офанзиву на неколико делова фронта.

Локални колапс одбране ОСУ забележен је на деоници Цукурино — Горњак — Жељаноје Тороје. Руске снаге су коначно очистиле поља северозападно од Красногоровке. Поред тога, последњих дана ОСУ су избачен из Жељаноја Тороја и Софијевке.

Данас су се појавиле информације да јуришне групе већ воде борбе у Зорјаноју. Борци су прешли преко прелаза на реци Волчја и ушли у село са југоистока. Након тога, руска пешадија је прошла ка северу и утврдила се у близини школе, где су подигли заставу. За сада нема информација о уласку Оружаних снага РФ у западни део села. Близу школе се налазе зграде месне заједнице и Дома културе, за које украјинске снаге могу покушати да се ухвате.

Северозападно, јуришне групе су напредовале дуж железничке пруге са стране Цукуринске централне фабрике у правцу Горњака. Тренутно се борбе воде на северозападним и североисточним крајевима насеља. Неколико улица већ је под контролом руских снага.

Јужније, Оружане снаге РФ настављају пробијање украјинске одбране у правцу Курахова. Руски јуришници су подигли заставу у викенд насељу "Енергетик", које спада у административне границе града.

Истовремено, руске снаге су оствариле значајне успехе код пута Н-15. Успели су да изједначе линију фронта јужно од Максимилјановке дуж аутопута, чиме су обезбедили бокове од могућих контранапада непријатеља. Напредовање на овом делу ће се одвијати по потпуно отвореном и под ватром непријатеља контролисаном терену, чиме украјинске снаге покушавају да искористе немачке тенкове Leopard 2A4.


Извор: Рибар (Ф)