Путин ће се приватно састати са Сијем и Модијем – Кремљ

21-10-2024 10:58:10 | | Фото: Kremlin Press Office/ vostok.rs |

Руски председник има препун распоред састанака и дискусија на самиту БРИКС-а


Руски председник Владимир Путин ће се један на један састати са кинеским председником Си Ђинпингом и индијским премијером Нарендром Модијем на самиту БРИКС-а у Казању у уторак, изјавио је председнички саветник Јуриј Ушаков новинарима у понедељак.

Осим састанака са Сијем и Модијем, Путин ће такође одржати билатералне разговоре са председником Јужноафричке Републике Сирилом Рамафосом, египатским председником Абдел Фатах ел-Сисијем и бившом председницом Бразила Дилмом Русеф, која сада води Нову развојну банку БРИКС-а.

Путин и Си су се последњи пут састали у Астани у јулу, уочи годишњег самита Шангајске организације за сарадњу. Руски председник се састао са Модијем неколико дана касније у Москви, где је индијски лидер изјавио да су разговори „значајно допринели јачању пријатељских веза између Индије и Русије“.

Путин планира да се састане са „буквално свим лидерима држава“ које присуствују самиту БРИКС-а, додао је Ушаков.

Билатерални састанци са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, иранским председником Масудом Пезешкијаном и етиопским премијером Абијем Ахмедом Алијем ће се одржати у среду, наставио је Ушаков.

Турска је формално поднела захтев за чланство у БРИКС-у почетком септембра, постајући прва држава чланица НАТО-а која је то учинила.

Трећег и последњег дана самита, Путин ће се састати са председником Палестинске управе Махмудом Абасом, лаоским председником Тонглуном Сисулитом, мавританским председником Мохамедом Улд Газванијем и боливијским председником Луисом Арсеом. Затим ће се састати са генералним секретаром УН-а Антонијем Гутерешом и вијетнамским премијером Фам Мин Чином, навео је Ушаков.

БРИКС је првобитно основан 2006. године од стране Бразила, Русије, Индије и Кине, а Јужна Африка се придружила 2011. године. Етиопија, Египат, Иран и Уједињени Арапски Емирати су се придружили у јануару 2024. Саудијска Арабија још није ратификовала своје чланство након што је добила позив за придруживање. Више од 30 земаља је поднело захтев за чланство у групи, која тренутно представља више од 45% светске популације и надмашила је Г7 блок предвођен САД-ом по свом уделу у глобалном БДП-у.

Ове године ће на самиту БРИКС-а бити представљене 36 земаља, од којих ће 22 бити представљене својим лидерима. Биће присутно и шест међународних организација, а овогодишњи самит ће бити први коме присуствује генерални секретар УН-а.

Чланице ће разматрати будуће проширење групе, а наводно и стварање новог међународног финансијског система.

Ушаков је такође саопштио да ће самит почети дискусијом о „најхитнијим конфликтним ситуацијама у свету“, што одражава померање фокуса групе са искључиво економских питања на њен растући геополитички утицај. Чланице и државе које нису чланице ће у одвојеној сесији разматрати питања безбедности хране и енергије, са посебним фокусом на Блиски исток, додао је Ушаков.


Извор: РТ (Ф)