Колико је новца потребно за срећу?

12-01-2018 11:38:18 | | coachingserbia.com/ mojenovosti.com |

Новац нам је, нема сумње, потребан. Кућа, кола, храна… Ту су и брига о здрављу, школовање, путовања, стицање најразличитијих искустава… Финансијска сигурност пружа нам слободу да се фокусирамо на потрагу за срећом. Дакле, новац једнако слобода! Да ли је?
Истраживање које су спровели научници са Универзитета у Илиноису потврђује да су паре оно што већина људи жели. У чему је онда проблем? Због чега има тако много “несрећних” милионера?
Као са многим стварима у животу, чак и са оним добрим, када претерамо оне почињу да губе смисао. Њихова драж нестаје. Сећате ли се Мери Попинс и њених речи: “Довољно је као гозба, као празник”. Нагласак је на том “довољно”!
Богатство нуди бескрајне могућности, то се не доводи у питање, али крије и неке замке о којима обично не размишљамо. Наличје богатства могло би да се ослика у опсесији новцем, у сталном стресу, (не)поверењу према људима из окружења, немогућности уживања у “малим” животним задовољствима, у кривици, суочавању са превише могућности…
Равнотежа између “превише” и “недовољно” је оно чему треба тежити. Права мера је оно што доноси квалитет живота с једне и спокој и срећу са друге стране. Могли бисмо то назвати умећем живљења.
Али, колико је довољно? Без обзира на оне непожељне “последице” које с богатством стижу у пакету истраживање је показало да су новац и срећа и те како повезани. Са Универзитета Принстон (Њу Џерзи) стижу подаци, који кажу да је људима на годишњем нивоу довољан приход од 75.000 долара да би били срећни. Преведено на “наш језик” то би било око 65.000 евра годишње, односно 5.400 евра месечно (претварање европске валуте у динаре не би овде имало много смисла). Је ли довољно?
“Wасхингтон Пост” бележи да људи углавном знају где је та граница која им обезбеђује финансијску сигурност и материјално благостање. Када једном до те тачке дођу могу мирно да иду и на ниже. Феликс Денис, енглески публициста, оснивач магазина “Маxим”, саветује људима да престану да зарађују, онда када се на њиховом банковном рачуну нађе цифра од неколико милиона. Не прецизира, међутим, о којој валути је реч. Све после тога је пуко “трошење” живота, наводи он. Занимљиво размишљање!
Ворен Бафет, амерички бизнисмен, човек који по Форбсовој листи заузима друго место у свету по богатству, каже да му је новац омогућио да у животу ради оно што воли, али да осим тога од њега није имао неке друге користи. Зато новац даје онима којима је потребан.
Присетимо се и мудрих речи Мигела де Сервантеса, које гласе: “Ужитак у богатству не лежи у пуком поседовању или раскошном трошењу, него у мудрој примени.” Заиста, оно што с новцем радимо је од виталног значаја.
Ипак, истраживања су једно, а реалност је обично нешто другачија. Ниво богатства који усрећује ствар је свакога од нас понаособ. Од наших тежњи, вредности, уверења која имамо, од околности у којима живимо, зависиће и бројка с којом ћемо бити задовољни. Само, да бисмо знали колико је то богатство које ће нас учинити срећнима потребно је да застанемо на тренутак и размислимо о томе шта новац може да донесе у наш живот, а шта је то што јурећи за њим губимо.
Запитајте се шта је ваш циљ! Ако је одговор да зарадите много новца, приупитајте себе због чега је то ваш циљ и колико ће вам бити довољно! А ако сте већ “богати”, можете се замислити над оним шта би вам донело увећавање тог богатства. Да ли ћете бити вреднији као особа? На који начин? Будите искрени према себи!