5 разлога за интеграцију традиционалног и дигиталног маректинга

19-11-2019 10:10:33 | | / mojenovosti.com |

Нема сумње да је дигитални маркетинг данас свеприсутан, а главни разлог за то је његова ефикасност и поузданост у онлајн промоцији фирми и у привлачењу пажње интернет корисника. Међутим, још увек има пуно потенцијалних потрошача који нису превише активни на интернету, и за које дигитални маркетинг неће бити толико ефикасан. У таквим случајевима маркетари се ослањају на традиционални приступ маркетингу.


Зашто је традиционални маркетинг још увек важан?

Привлачење што већег броја корисника и њихово претварање у верне купце, један је од најважнијих фактора успеха у било ком бизнису. Имајући то у виду, савремене фирме и компаније фокусирају се на дигитални маркетинг, који им омогућава да лакше допру до циљане публике, а самим тим и да лакше промовишу своје пословање.
Брзина напретка савремених интернет технологија потпуно је променила начин на који се брендови представљају потрошачком аудиторијуму. Из године у годину, трендови у маркетингу се мењају и све је више онлајн маркетиншких алата и стратегија чија је сврха проналажење потенцијалних купаца и достизање продајних циљева. Зато маркетари, да би остали у игри, морају да управљају новим и све сложенијим маркетиншким процесима.
Ипак, уз тако велики технолошки напредак, често се дешава да занемаримо једну важну ствар: моћ старе школе маркетинга, да превидимо традиционалне маркетиншке стратегије и разлоге због којих су оне тако добро функционисале, а неке одлично функционишу и данас.
дигитални маркетинг
Иако се традиционална маркетиншка средства данас не користе толико пуно као некад, она су и даље присутна и још увек су јако ефикасна у привлачењу и охрабривању публике која није онлајн. Ако желите да ваш маркетинг обухвати и офлајн и онлајн публику, и да на тај начин повећате продају, морате пронаћи начин да спојите традиционални и дигитални маректинг. Другим речима, да би промоција неке фирме, односно бренда била потпуна, најбоље решење је интеграција традиционалног и дигиталног маркетинга. За овакву врсту интеграције постоји пуно разлога.

#1 Интеграција традиционалног и дигиталног маркетинга доприноси јачању свести о робној марки (бренду)

Неискусни предузетници и нове фирме на тржишту несумњиво на почетку имају пуно потешкоћа при изградњи свог бренда. То је дуготрајан процес који је немогуће спровести без доброг маркетинга.
Један од кључних фактора успеха је ширење позитивних прича о производима, односно услугама које нудите и о вашој фирми. Ово је врло једноставна формула – што више људи чује и зна за вас, већа је вероватноћа да ће пословати са вама. Сходно томе, многе фирме улажу огромне напоре и инвестирају пуно новца у развој сопственог бренда. Чак и оне које су изградиле снажан бренд ту не смеју да стану, већ да наставе са његовом промоцијом.
Не постоји бољи начин за јачање бренда и ширење свести о њему него кроз свеобухватну промоцију – путем различитих традиционалних и дигиталних маркетиншких канала.
Можете приредити пословни догађај за пословне сараднике и верне клијенте, и промовисати тај догађај како преко интернета тако и помоћу офлајн метода, попут директне поште или огласа у новинама. Догађај можете преносити уживо за онлајн пратиоце, рецимо путем ваше странице на некој друштвеној мрежи, а промотивни материјал, као што су календари, хемијске оловке, персонализовани роковници и сл, можете делити људима који су дошли на догађај. Ово је само један добар пример интеграције традиционалног и дигиталног маркетинга, а има их заиста много.

#2 Ширење домета вашег пословања

дигитални маркетинг

Ако сте фокусирани на стратегије дигиталног маркетинга као што су СЕО оптимизација, оглашавање на Гуглу или на друштвеним мрежама, и ако их спроводите на прави начин, можете бити сигурни да ћете лако допрети до циљане групе корисника и повећати анггажовање публике која је активна на интернету. Али када су у питању пасивни корисници, ефикасност дигиталног маркетинга опада – колико год да је ваша интернет кампања добра, можда ваша рекламна порука не допре до њих.
Важно је имати на уму да пасивна публика није потпуно искључена из онлајн света. Чак и пасивни корисници интернета повремено обављају онлајн куповину. Дакле, и они користе интернет, али не проводе много времена претражујући на Гуглу или на друштвеним мрежама.
Дакле, да би кампања била што успешнија, морате да водите рачуна и о томе како да привучете пасивну публику, за коју није могуће лако предвидети када ће бити на мрежи. Зато је интеграција традиционалног и дигиталног маркетинга важна.
Ако своје интернет оглашавање подржите традиционалним маркетингом и његовим методама као што су, на пример, штампане мајице, или реклама на телевизији и радију, лако ћете проширити домет вашег пословања, јер ћете на тај начин своју рекламну поруку моћи да пласирате и пасивној публици.
Запамтите, сваки потенцијални купац је важан!

#3 Повезивање са офлајн публиком

Чињеница је да корисници интернета све више добијају различите промотивне имејл поруке. Према статистици, чак 80% имејлова овакве природе буде обрисано пре него их корисник уопште и прочита. Са друге стране, људи отварају више од 90% своје директне поште. То значи да ћете лакше допрети до офлајн потрошача кроз традиционални маркетинг, на пример, путем директне поште.
Традиционалне маркетиншке методе као што је директна пошта, могу вам помоћи не само да допрете до офлајн потрошача, већ и да их подстакнете да буду више ангажовани. То је одличан начин да осигурате да ваши потрошачи и када су ван мреже, буду упознати са вашим интернет промоцијама, акцијама и специјалним понудама.
Шта више, уз помоћ директне поше можете их мотивисати да почну да купују ваше производе преко интернета, иако нису активни корисници и не купују често онлајн.

#4 Већа стопа конверзије

дигитални маркетинг

Привући огласом нову публику је прилично тешко, али је још теже претворити публику у купце. Сврха доброг маркетинга је и да привуче пажњу потрошача и да га охрабри да донесе одлуку о куповини.
То ћете најбрже постићи управо ако успете да на најбољи могући начин искомбинујете дигиталне и традиционалне методе маркетинга. Можете прилагодити своје рекламне поруке и персонализоване понуде потрошачима чак и када они нису на мрежи, док у исто време активно промовишете ваше понуде путем онлајн кампање.
Убедити људе да троше своје време, труд и новац није лако, али уз маректиншки приступ који подразумева интеграцију традиционалног и дигиталног маркетинга, можете побољшати конверзију на много бржи и поузданији начин. Али водите рачуна да ваша кампања не буде превише нападна и наметљива. У супротном, уместо да привучете нове потрошаче и охрабрите их да донесу одлуку о куповини, ризикујете да их одбијете од себе.

#5 Предност у односу на конкуренцију

Комбинација традиционалног и дигиталног маркетинга не значи само да сте у могућности да промовишете свој посао широј публици, Она у ствари значи бити присутан свуда и стално подсећати потрошаче на сопствени бренд. Осим што ће ваши односи са јавношћу бити бољи, такође ће и ваши маркетиншки напори бити утицајнији. Истовремени пробој на онлајн и офлајн тржиште одлична је прилика да искористите препоруке и позитивне критике ваших купаца за даље унапређење пословања. А таква интеграција може вам помоћи да на дуге стазе надмашите своју конкуренцију.

Шта можемо да закључимо?

За сам крај, размислите о овоме – ако се нешто мање користи данас него пре десет или двадесет година, ако се сматра застарелим, да ли то значи да није ефикасно? Наравно да не! Конкретно, када говоримо о традиционалном маркетингу, он има своје предности и своје мане, али има их и дигитални маркетинг. Међутим, ако успете да искомбинујете најбоље од оба ова облика маркетинга, достићи ћете један потпуно нови ниво ефикасности у оглашавању.