Где су на Балкану најскупље некретнине?

14-02-2020 06:49:11 | | / mojenovosti.com |

Балкан је пун прелепих градова, планина, па и морских дестинација, које су уз балканске градове, туристички све популарније и све познатије широм планете. Цена некретнина на Балкану највише зависи управо од тога где се сама некретнина налази.


Наравно, како најосновније економско правило налаже - што је већа тражња, то и сама цена може да буде виша, па је управо интересовање купаца за одређене дестинације на Балкану оно које у највећој мери детерминише њихову цену. Тако су се издвојила нешто “скупља места” за куповину и изнајмљивање некретнина на Балкану и она која су прилично повољна.

Наравно, цену некретнине одређује и сам тип некретнине - вероватно ће вреднија бити вила са базенима у неком малом, непознатом месту, него гарсоњера на некој пожељној дестинацији на Балкану. Ипак, гледајући по локацији, можемо издвојити места у којима су на Балкану најскупље некретнине.

Некретнине на приморју све вредније

Балканска обала није увек уживала светску туристичку популарност као што је то случај данас, а по свим прогнозама - раст туриста очекује се и у будућности. Некретнине у Црној Гори, односно на њеном Јадранском приморју, све су вредније, као и некретнине на хрватском приморју, док некретнине у бугарским и грчким летовалиштима држе отприлике исту цену већ дужи низ година.

Цене некретнина на албанској обали и даље каскају за осталим балканским приморским дестинацијама, али се очекује раст њихове вредности у будућности. Генерално, стручњаци за некретнине сматрају да су, када се погледају сви параметри, квадрати најскупљи на хрватској обали, а затим и грчкој, црногорској, као па на крају и албанској.Наравно, није у сваком месту на приморју иста цена некретнина. Историјски важна места на обали, места која излазе на прелепе плаже или она која су врло луксузно уређена, као и њихова околина, држе и највећу цену некретнине.

Цене некретнина у Београду и даље у расту

Цене квадрата у Београду и даље значајно варирају и разликују се, посебно у односу на локацију на којој су смештене. Ипак, Београд, као један од највећих градова и метропола Балкана, све се више “шири” и постаје све популарнији и туристички посећенији.

Осим тога, повољни стамбени кредити, повраћај ПДВ-а за куповину првог стана, као и ниске каматне стопе, довеле су престоницу Србије до нешто динамичније атмосфере на тржишту некретнина.

Огромна тражња некретнина у Београду у расту је већ годинама, па тако и сами квадрати постају све скупљи! Ради поређења, у односу на 2016. годину, цена квадрата у Београду већа је за око 10%. Такође, у поређењу са другим балканским престоницама, по неким подацима, цена квадрата у Београду иде и до дупло више од оне у Сарајеву.

Најатрактивније локације у Београду држе и највишу цену квадрата, а то су: ужи и шири центар града, као и градске општине Дедиње, Врачар, Стари град и Савски венац.

Зимске дестинације на Балкану све развијеније

Осим приморских места и градова, као и престонице Србије, уочљиво је да се све више гради и на планинским дестинацијама на Балкану. Од етно села на самим планинама или крај њих, као што је Дрвенград, па до планина које су одличне за скијање, као што је Копаоник, или оних које красе невероватни пејзажи и природа, као што је Дурмитор - балканске планине могу се “похвалити” растом изградње и цене некретнина.

Нови инвестициони ветрови који дувају балканским планинама, донели су и сам раст цене земљишта. Да смо о вредности ари на планини на Балкану у односу на вредност некретнина у већим балканским градовима разговарали пре само неколико година, ову тврдњу тешко да бисмо могли да изнесемо. Раст цена некретнина на планинама дошао је дотле да по неколико ари земљишта на популарним планинама вреди исто колико и већи стан у центру Београда!

Наравно, као што смо већ навели, ово није случај са сваком планином у Србији, већ само са оним које су већ стекле добру репутацију као савршена места за “имати викендицу у њима”. Ипак, стручњаци за некретнине предвиђају да ће се тренд раста цена некретнина на планинама све више ширити и на друге, сада мање популарне планине у будућности.

Сигурни смо да након читања овог текста имате много јаснију слику о кретању цена некретнина на Балкану. Наставите да их пратите и даље и улажите економски паметно!