Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Botovi omiljeni na Balkanu

Botovi omiljeni na Balkanu

17-03-2023 09:41:43 | | / mojenovosti.com |

Sa početkom ruske agresije na Ukrajinu prošle godine, domaći korisnici društvenih mreža su postali svedoci ogromnog broja lažnih naloga i stranica.
Ove stranice, po pravilu, šire propagandu iz Kremlja, koja 'pravda' rusku agresiju, navodeći tobožnju 'ugroženost ruskog sveta od strane NATO saveza'. Slučajno - ili ne - ovakva propaganda je i širom Balkana izuzetno dobro prihvaćena.
Koji smartfon koristi Putin?
Vladimir Putin je nekoliko puta izjavljivao da 'ne koristi smartfon, a čak i običan mobilni telefon koristi veoma retko'. Oni koji poznaju Vladimira Vladimiroviča, kao i njegovi bivši saradnici danas u egzilu u EU i SAD, navode da je to još jedna od njegovih osobina - stalni strah od praćenja i prisluškivanja.
Ruski propagandni kanali 'RT' i 'Sputnik', zabranjeni u gotovo celoj Evropi, na Balkanu deluju praktično nesmetano. Da se ne radi o 'pravim' medijima govori o podatak da su sve veće društvene mreže - Facebook, Instagram i Twitter još prošle godine ukinule njihove naloge zbog propagandnih delatnosti. Ipak, na kineskoj aplikaciji TikTok ruska propaganda sa ovih medija se deli bez problema, a postoji i na desetine hiljada TikTok naloga koje očigledno vode ruski aktivisti ili pro-ruske organizacije.
Bojan Pajtić, nekadašnji Vojvođanski premijer, a danas profesor pravnog fakulteta u Novom Sadu, navodi na ovakva situacija nije neočekivana:
"Režim u Srbiji već deset godina neguje pro-putinovski narativ u Srbiji, jer se predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke jako dopada autoritarni model vladavine kakav postoji i u Rusiji već duže vreme. Putin je veličan da bi i u našoj državi lakše prošao model vladavine koji podrazumeva ukidanje slobode medija i suspenziju podele vlasti. Situacija u kojoj nema vladavine prava savršeno odgovara vladajućoj garnituri, jer oni u mutnom mogu da rasprodaju i vazduh, i zemlju, i vodu i to uspešno čine - srpski režim je, kako čujemo od međunarodnih institucija, najkorumpiraniji u Evropi. Danas, kada se od Vučića traži da uvede sankcije Rusiji, njemu se kao bumerang vraća proputinovska propaganda, kojoj je na ruku išlo i ogorčenje velikog broja građana zbog NATO bombardovanja. Međutim, on će verovatno učiniti sve da ostane na vlasti da ne bi doživeo sudbinu bivšeg hrvatskog predsednika Vlade, Ive Sanadera. Ako to znači da treba da uvede sankcije Rusiji da bi amortizovao pritisak Zapada - učiniće to" navodi Pajtić.
Da 'nešto ne štima' na relaciji Beograd - Brisel kao i Beograd - Vašington pokazuje i najnoviji primer kompanije Meta, koja je vlasnik društvenih mreža Facebook, Instagram i Whats App. Naime, Meta je pre mesec dana uklonila veliku mrežu lažnih naloga (botova) povezanih sa Srpskom naprednom strankom. Stručnjaci ove kompanije su uz pomoć američkih vlasti otkrili široku kampanju promocije vladajuće stranke na Facebooku, Twitteru i YouTubeu. Ovi lažni nalozi su takođe većinom širili pro-rusku propagandu ili su, pak, prneosili neproverene informacije iz ruskih medija.