Mobilni procesori stižu i u računare

28-10-2023 10:13:44 | | / mojenovosti.com |

Poslednjih godina industrija računara, kao i mobilna industrija su svakodnevno napredovali, donoseći nam telefone sa sve moćnijim karakteristikama i bržim performansama. Ovo je postignuto, pre svega, zahvaljujući napretku u tehnologiji mobilnih procesora. Tradicionalni proizvođači procesora, poput Qualcomm-a i Apple-a, su predvodili ovu trku, ali novi igrači na tržištu su počeli da se pojavljuju sa konkurencijom koja ozbiljno ugrožava status quo.
Jedan od takvih izazivača je kompanija MediaTek. Njihovi mobilni procesori, posebno serija Dimensity, postaju sve popularniji među proizvođačima telefona. Dimensity čipovi donose izuzetne performanse i podržavaju najnovije tehnologije, kao što su 5G mreže. Na primer, Dimensity 1200, sa svojim osam jezgara i visokim radnim taktovima, može se takmičiti sa mnogim Qualcomm-ovim Snapdragon procesorima. Još jedan konkurent na sceni je Samsung sa svojim Exynos čipovima. Iako su Exynos procesori često bili rezervisani za Samsung-ove uređaje, nedavno su postali dostupni i drugim proizvođačima. Exynos 2100, na primer, nudi izuzetne performanse i efikasnost, te pruža slične rezultate kao i Snapdragon 888, koji je jedan od najpopularnijih procesora u trenutnom trenutku.
Nisu samo azijski proizvođači koji izazivaju tradicionalne igrače. Google je takođe ušao u igru sa svojim Tensor čipom. Tensor čip, koji se po prvi put pojavio u Google Pixel 6, pokazao se kao izuzetno sposoban i efikasan procesor, čime je omogućio izuzetno dobro korisničko iskustvo. Naravno, ne smemo zaboraviti ni Apple i njihovu seriju Bionic procesora. Apple je godinama bio lider u mobilnoj industriji kada su u pitanju procesori. Njihovi Bionic čipovi redovno postavljaju nove standarde za performanse i efikasnost. Na primer, A15 Bionic, koji se pojavio u iPhone 13 seriji, donosi neverovatne performanse i veštu upotrebu energetskih resursa.
Ovi novi igrači na tržištu mobilnih procesora pružaju uzbudljivu konkurenciju tradicionalnim proizvođačima i teraju industriju da se stalno razvija. To je dobra vest za potrošače, jer to znači da ćemo imati pristup telefonima sa raznovrsnim i moćnim procesorima, bez obzira na proizvođača. Iako će tradicionalni lideri, poput Qualcomm-a i Apple-a, i dalje ostati jaki, ovi novi igrači donose uzbudljivu promenu u mobilnom svetu.
Kako se tržište mobilnih procesora i dalje razvija, možemo očekivati još veću konkurenciju i inovacije, što će krajnjem korisniku doneti telefone sa još boljim performansama i funkcionalnostima.
Ivan Trajković