Kako funkcioniše izraelski sistem 'Iron Dome'

29-10-2023 06:11:23 | | / mojenovosti.com |

Sredinom 20. veka, svet se suočavao sa sve većim izazovima u vezi sa bezbednošću i zaštitom od neprijateljskih projektila. U ovom kontekstu, Izrael je razvio revolucionarni sistem poznat kao "Iron Dome" (Hebrejski: כִּפַּת בַּרְזֶל, Kipat Barzel, Čelična kupola). Ovaj sistem predstavlja ključni element izraelske odbrane od neprijateljskih raketa i projektila, a evo kako on zapravo funkcioniše.
"Iron Dome" je protivraketni sistem koji je prvi put aktivno korišćen 2011. godine. Cilj mu je da presretne i uništi neprijateljske projektile srednjeg dometa, kao što su rakete i artiljerijske granate, pre nego što dosegnu teritoriju Izraela. Sastoji se od radara za otkrivanje projektila, kontrolnog centra i lansera raketa sa interceptorima. Kada se neprijateljski projektili otkriju, "Iron Dome" brzo izračunava njihovu putanju i određuje da li su pretnja Izraelskoj teritoriji. Ako jesu, lansira rakete sa interceptorima da presretnu neprijateljske projektile. Primer koji ilustruje efikasnost "Iron Dome" sistema je sukob između Izraela i Hamas-a u Pojasu Gaze 2021. godine. Hamas je tada ispalio hiljade raketa na izraelske gradove, ali je "Iron Dome" uspeo da presretne većinu ovih projektila pre nego što stignu do naseljenih područja. Osim zaštite od neprijateljskih projektila, "Iron Dome" takođe ima ekonomske i političke implikacije. Spašavanje ljudskih života i sprečavanje štete na infrastrukturi znače manje troškove za obnovu i zdravstvenu zaštitu. Takođe, "Iron Dome" je simbol izraelske tehnološke nadmoćnosti i sposobnosti da se brani od pretnji. Sstem je nekoliko puta unapređivan kako bi se suočio sa sve sofisticiranijim pretnjama. Na primer, povećana je preciznost i brzina raketa, a dodata su i poboljšanja u radarima i softveru za otkrivanje neprijateljskih projektila. Ovo kontinuirano unapređivanje osigurava da "Iron Dome" ostane efikasan u suočavanju sa promenljivim pretnjama.
"Iron Dome" sistem predstavlja primer kako tehnologija i inovacije mogu doprineti bezbednosti države. Njegova sposobnost da brzo reaguje i štiti izraelske gradove od neprijateljskih projektila čini ga ključnim faktorom u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.
Ivan Trajković