Откривена тајна успешне каријере

10-06-2013 10:06:19 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Откривена тајна женске каријере. Да би успешно напредовала на послу, жени је потребно мање осмеха, више енергичности и оштрине. До овог закључка дошли су научни истраживачи Техничког универзитета у Минхену. Љубазност, која се високо цени као особина код руководиоца-мушкараца, код жена се третира као слабост. Без обзира на данас популарну идеју гендерске једнакости, у друштву и даље имају своју снагу стереотипски погледи.

Немачки научници су истражили, како се оцењују и бирају нови руководиоци у пословним и научним круговима. Испоставило се, да чак уколико се мушкарци и жене једнако понашају, околина их не прихвата на исти начин. На пример, љубазност и комуникативност је велики плус за мушкарце, и препрека за жену на путу успона у каријери. Научници су издвојили стереотип, који на подсвесном нивоу игра одлучујућу улогу у оцењивању професионалне ефикасности. Тако, вођа мора бити активан, доминантан и оштар. Према томе, жене, које теже ка високом положају, морају имати мушки модел понашања, каже социолог, аутор књиге „Крај феминизма. У чему се жена разликује од човека“ и „Апгрејд мајмуна“ Александар Никонов.

- Стереотип је одраз реалности. Мушкарац, као носиоц тестостеронске агресивне бити, свуда се понаша агресивно – и у рату, и у производњи, и у бизнису, и у спорту. Није без разлога мушки спорт одвојен од женског, чак у интелектуалној сфери – у шаху, иако би се чинило, да у шаху нема места за напрезање жила. Наравно, јавно мњењеје је изградило потпуно исправан са гледишта билогије стереотип, да мушкарац постиже успех захваљујући својој активности. Тако да када жене почињу агресивно да се понашају, односно да играју улогу мушкарца, то им помаже у каријери.

Међутим у томе се крије друга опасност. Оштар бос – жена, подсвесно је пристрастна према меким и љубазним представницама свог пола, сматра их мање способним за посао и ставља препреке на путу њиховог успона. Са своје стране, жене које су подређеној позицији, руководе се аналогним стереотипским погледом, и далеко се критичније односе према налозима жена руководиоца, него мушкараца.

У Русији, услед историјско-културних разлога, уједно са агресивним стилом руковођења, жене успешно практикују улогу лидера-мајке, што је ближе њиховој природној бити, истиче члан координационог савета Московског центра гендерских истраживања Јелена Мезенцева.

- У Русији је присутно два типа жена – руководиоца. Са једне стране, жене, које следе мушком типу руковођења, и то је близу оних резултата, који су добили немачки истраживачи. А са друге стране, код нас су присутне жене које виде себе као руководиоца у патерналистичкој улози, у улози домаћице свог предузећа или чак у улози мајке у односима са својим сарадницима. Оне су брижније, пажљиво се односе према социјалном чиниоцу.

Који од ова два стила понашања жена – лидера је тачнији, - стручњацима је тешко проценити. Слажу се у једном – и у Русији, и на Западу жена – руководилац привлачи више пажње према својој делатности, и њене грешке имају већу тежину, него код колега – мушкараца.

Наталија Коваленко,