Оптимизам у погрешно време

13-06-2013 04:26:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Француске Франсоа Оланд последњег дана своје посете Јапану изјавио је да кризе у Европи више нема. Истина, о рецесији у економији, о растућој незапослености и проблему сапсавања банака он је ћутао, подсећају критички расположени медији и експерти.

Конкретно, говорећи на конференцији за штампу у хотелу Империјал у Токију, Франсоа Оланд је рекао следеће: Ви морате да схватите да се криза у зони евра завршила. Европа је постала стабилнија, али она мора да се оријентише на економски напредак. Сматрам да криза не само да није ослабила зону евра, већ ју је напротив ојачала." Експерти и коментатори европских медија покушавају да схвате шта је подстакло председника једне од локомотива европске интеграције на тако оптимистичну оцену актуалне ситуације у зони јединствене валуте која пролази кроз тежак период.

У принципу, како напомињу ових дана аналитичари, Оланд није први државни лидер који покушава да зрачи оптимизмом, говорећи о ситауцији у својој земљи и Европи и целини. Још чешће то чине чиновници из Европске комисије. Али ипак изјава француског председника, по мишљењу већине експерата, звучала је посебно у неумесно и у недоба. Јер свега недељу дана пре његовог иступања хиљаде грађана изашло је на улице европских градова протествујући против политике строге штедње. А како је саопштио интернет портал Евроњуз, у Атини на иницијативу Европске конфедерације синдиката одржан је такозвани Алтерантивни самит који обједињује представнике левих покрета из Грчке, Италије, Шпаније и низа других земаља Европе. Укључујући између осталог исту ту Француску. Главна девиза завршне манифестације Алтернативног самита био је позив: Ми смо за другу Европу!

За какву, сасвим је јасно. У крајњој линији онима којих се тичу овакве цифре. Број незапослених у зони евра достигао је 19,4 милиона људи. А што се тиче оних којима је од 15 до 14 године, од њих нема посао сваки четврти – 24% или 7,5 милиона. Иступајући недавно у Бриселу, шпански премијер Маријано Рахој је позвао ЕУ да на предстојећем самиту крајем јуна нађе решење проблема омладинске незапослености. У Шпанији се она приближила цифри од 50%. А у реферату Међународне организације рада објављеном ових дана констатовано је да је криза избрисала деценију раста на тржишту рада.

При томе, према објављеној пролећној прогнози Европске комисије у мају, државни дуг зоне евра и даље расте. Према резултатима 2012. године он је изнео 92,7% унутрашњег бруто производа уз норму од 60%. За актуалну годину прогнозира се 95,5%, за наредну 96,0%, што је више од првобитних прорачуна. Скочиће и дефицит буџета. Самој Француској Европска комисија је предвидела пад економије 2013. године за 0,1%, а по прогнозама ММФ он ће изнети чак 0,2%. Незапосленост у Француској ће расти не само ове године, већ и следеће: 10,6% 2013. године и 10,9% 2014. године. Погоршању ситуације у Француској, и у зони евра доприносе трвења у оси Берлин-Париз. Оланд се залаже за осигурање раста економије, а канцелар Ангела Меркел придржава се курса строге штедње. Неких брзих решења о којима сања Оланд очигледно не може бити, сматра шеф сектора за европске интеграције Института за међународну економију и односе Сергеј Уткин.

- Не зависи све од власти неког нивоа, било да је то поједина држава ЕУ или бриселски одргани, каже експерт. И када се говори о расту, он никако не може да осигура административно. На крају решавају дубинске тенденције. У многим погледима једноставно је потребно време да се економија врати у норму.

Несумњиво многи експерти истичу позитивне тенденције у развоју економије зоне евра. Али тешко да су ове тенденције последица вештачког оптимизма чиновника и политичара, ма коју дужност да они заузимају.

Олег Севергин,