Свет у 2014. години према предвиђањима Ајзека Азимова

13-12-2013 09:34:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Тачно пре пола века, за време Светске изложбе у Њујорку 1964. године, писац научне фантастике и професор Бостонског универзитета Ајзек Азимов је предвидео како ће свет изгледати за 50 година. Његова прогноза је објављена у Њујорк тајмсу. И када га данас читамо, видимо да је писац успео да предвиди практично све техничке новине!

Према мишљењу Азимова, половина електричне енергије у 2014. години ће се производити у НЕ, а у огромним пустињама Аризоне и Казахстана ће радити соларне станице. Људи ће се научити да акумулирају енергију из космоса и да је шаљу на Земљу, а веза ће постати сателитска. Свемирски бродови ће до тада успешно стићи до Марса и постојаће програм колонизације Црвене планете (како да се овде не сетимо марсохода Curiosity!).

Од 1964. године је прошло само 50 година, а свет се за то време значајно променио. Фантазије Азимова су постале стварност. Он је говорио да ће телефони моћи да се носе у џепу, а да ће њихови екрани омогућити да се читају књиге и документи, гледају фотографије. Технички апарати ће радити без кабла – на батерије и акумулаторе. Филмови ће се приказивати у тродимензионалном формату, а време припреме хране и досадних кућних послова ће се скратити – у кухињи ће господарити аутоматски кућни апарати са тајмерима: лонци, тостери, рерне, апарати за кафу. Кулинарство ће постати хоби, јер ће се већи део намирница продавати као готов производ.

Према Азимову, облик града 2014. године ће се променити: куће и већи део урбанистичког простора ће отићи под земљу: тако ће се моћи уштедети на грејању просторија зими и хлађењу лети. (Већ сада постоје подземне гараже и велики тржни центри!). А, на површини ће бити паркови, вртови и чак ће се пасти стока (ово изгледа мало вероватно). Транспортна средства, према предвиђању писца, ће престати да додирују путеве, него ће летети изнад земље на висини једног метра. Такође, ће ићи изнад воде речни и морски бродови, а њихова брзина ће се знатно повећати.

Писац научне фантастике предвиђа да ће у 2014. години број становника на Земљи достићи 6,5 милијарди људи, а да ће у САД живети 350 милиона (1. јуна 2013. године у САД је регистровано 316 милиона). Пораст броја становника би требао да омогући освајање Арктика, пустиња и проналажење нових намирница. Тако, на пример, у пољопривреди треба да преовлађују микроорганизми, који, према Азимову, треба да прерађују квасац и алге у калоричну храну. Претпостављао је да би средњи животни век у развијеним земљама требао да достигне 85 година, а да ће се рађање деце ефективно контролисати. (Подсетимо, да средњи животни век у развијеним земљама износи 85 година, а да су са контролом рађања имале проблеме чак и развијене земље).

Према пишчевој прогнози, главни проблем човечанства у 2014. години ће бити, ма како то чудно звучало, досада! И управо због тога ће професија психолога постати тражена, а психијатрија ће постати престижна специјализација.

Нама сада све те прогнозе изгледају банално и обично, али 1964. године су биле храбре, оригиналне и апсолутно у стилу фантастике. А, то што све идеје Азимова данас нису реализоване, указује на шта проналазачи треба да обрате пажњу!

Ана фјодорова,