Сазнати будућност на руски начин

22-12-2013 12:02:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сви ми прижељкујемо да сазнамо шта нам спрема будућност. Врло брзо ће доћи Нова година, а то значи да је право време да се наоружамо гатањима, провереним временом, како бисмо у ноћи између 31. децембра и 1. јануара открили све тајне које нам припрема будућност.

У Русији је зимско гатање увек било популарно. Без обзира на то што Православна Црква није одобравала овакве ствари, људи у селима и градовима никад нису пропуштали могућност да подигну крајичак завесе над тајном и да сазнају бар нешто о томе шта им доноси будућност. „Глас Русије“ је заједно с културологом Маријом Шабановом изабрао најзанимљивија руска зимска гатања.

Низ зимских гатања почиње 22. децембра, дана кад обданица најкраће траје, и завршава се на Богојављење, 19. јануара. Сматра се да је најбоље време за гатање – Бадње вече, Богојављење, и наравно, ноћ уочи Нове године. Ових дана се по веровањима дешавају најтачнија предсказања будућности. Време чуда је већ на прагу и треба дочекати у свеоружју, сматра Марија Шабанова:

- У Русији је од памтивека било популарно гатање уз помоћ свећа. Међутим, мало је оних који знају како се то правилно ради. Пре свега, потребне су црквене свеће, најбоље је унапред припремљене, с васкршње или богојављенске литургије. Важан елемент је правилно припремљена вода у коју ћемо улити отопљени восак свећа.

Наливамо воду у дубок тањир, стављамо комадић тамјана, затим увече износимо посуду на улицу или на балкон, где је остављамо до изласка сунца. Врло је добро ако се у води буду одражавали звезде и месец. После ове процедуре следеће вечери се може приступити самом гатању. Наглас постављате питање које вам је важно, топите восак и изливате воду. На основу фигурице која се тако направила може се тумачити будућност.

По правилу, оне који гатају занимају увек актуелна питања као што су љубав, кућа, здравље и иметак. Ако се све уради правилно и ако човек не буде лењ да припреми све „компоненте“ за гатање уз помоћ свећа како треба, уместо безобличних комада воска који мрзовољно плутају у прохладној водици, видећете сасвим јасне фигурице – симболе ваше будућности. Главно је, што се каже, да се процесу приђе с душом и ентузијазмом.

За оне који су спремни да нешто више времена потроше на гатање, постоји један веома леп сеоски обичај – гатање на гранчици вишње или јабуке. У ноћи између 24. и 25. децембра треба у башти откинути гранчицу с дрвета вишње или јабуке. Код куће треба да га ставите покрај узглавља вашег кревета и да поставите питање које вас занима. Ако се лишће на гранчици брзо отвори, ваша жеља ће се ускоро испунити. Ако до 19. јануара само напупи, питање ће се решити повољно, али не тако брзо као што бисте желели. Ако, пак, гранчица остане гола, мораћете да се помирите с тим да се ваша жеља не може остварити у датом тренутку. Људи причају да гранчица често не само да избаци листиће, већ почиње и да цвета. Ако се то и вама деси – очекујте ускоро велики успех и срећу у новој години.

Русија не би била Русија кад људи овде не би гатали уз помоћ снега. Марија Шабанова је уверена да овим гатањима треба посветити пажњу:

- Делимично, то је врло детињаст начин да човек гата о будућности, али је још увек врло популаран у селима. Обред се изводи увече. Постављате питање о будућности, излазите напоље и идете по свежем снегу који је тек пао описујући круг. Затим се враћате кући не осврћући се. Ујутру погледајте свој траг. Ако буде изгажен и пресечен нечијим траговима, ваша жеља се неће остварити. Ако се испостави да су нетакнути – имали сте среће, ускоро ће се све за шта молите испунити.

Главно је да не покушавате да поновите „снежно“ гатање у току новогодишње ноћи, јер је велика вероватноћа да ће гомила људи који славе оставити свој траг на вашој „стази жеља“. Можете се ограничити нечим традиционалнијим. И наравно, треба имати на уму да смо сами творци своје судбине независно од резултата гатања.