Канцеларија Високог представника у БиХ: Не чита извештаје Републике Српске, укида овлаштења РС, троши паре, ствара неред

24-12-2013 12:15:26 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Они веома добро живе од свог безобразног приступа


Потписивањем Дејтонског мировног споразума за БиХ створена је институција Високог предстваника као институција која надгледа примену овог мировног споразума. Општепозната је чињеница да је ова институција нанела велику штету Републици Србској.

То је рађено како укидањем поједних овлаштења Републике Српске кроз тешка прекорачења сопствених овлаштења, тако и по бахатом понашању појединих личности која су била на челу ове институције према политичким личностима Републике Српске, а све без икаквих санкција, како од стране Републике Српске, тако и од стране међународне заједнице. Због оваквих околности, временом се и у народу усталио надимак за Високог представника, "Врховни поглавар".

О функцији и досадашњем раду ове институције разговарали смо са војнополитичким аналитичарем Гостимиром Поповићем.

Гостимре реците нам више о функцији Високог представника и о њиховим делима, односно неделима.

- У документима Дејтонско-париског мировног споразума у анексу 10. дефинисано је место, задаци и стварна улога Високог представника. Од веома добре замисли за помоћ у реализацији тих докумената, дакле цивилну помоћ, дошли смо до ситуације да је направљена институција која ником не треба и која ради све оно, само не ради што пише у анексу 10. Анекс 10. је документ од једне странице и који је врло јасно дефинисао овлаштења Високог представника, односно његове задатке који треба да се овде реализују. У том правцу та институција или квазиинституција прешла је веома дуг пут од веома добре замисли до врло лоше организације, која се бавила свим и свачим, само не помоћи и оним што је дефинисано. Читава прича о томе, говори да су они преузели нека фамозна "Бонска овлаштења" која нигде не постоје. Бавили су се смењивањима, размењивањима, доношењем закона, укидањем закона, хапшењем људи и један од последњих примера је последњи актуелни Високи представник који је себи дозволио да у УН-у изнесе гомилу неистина и на тај начин покаже да та институција ником не треба и да једноставно не фумкционише у интересу било кога на овом простору, а поготово не у интересу међународних организација и снага.

- Недавно је била и седница у Савету безбености УН и чак је представник Руске Федерације Виталиј Чуркин дао веома опречна мишљења на извештај Високог представника те им саопштио да нису прочитали извештај из Републике Српске, те је и замерио да је извештај Високог представника пристрасан, а у којем се говори да србска страна "не чини све што би требало", а у ствари је све супротно.

Увек одмерени представинк Руске Федерације у УН био је принуђен да реагује на један такав извештај из неколико разлога. Први разлог је тај што је тај извештај Високог представника био препун неистина, други разлог је тај што многи нису прочитали што је написанпо од стране Републике Српске, односно исказали су потпуно непоштовање према Републици Србској и треће, представник Руске Федерације је у једном веома високом дипломатском маниру покушао да очува колико је могуће дигнитет СБ УН-а. Међутим, у СБ УН-у треба предузети неке мере, и коначно ту институцију која је таква каква јесте, или да престане са радом или да се поједини људи који су били на функцији број један и они око њега позову на неку врсту одговорности, па барем моралне, јер ово што су до сада радили је ван сваких норми и потребно је да се то на неки начин санкционише.

До сада је канцеларија Високог представника укинула на десетине овлаштења Републике Српске иако то није прописано Дејтонским споразумом, односно фактички под претњом силе (NATO) је одузето велики број овлаштења.

- Институција Високи представник је постала институција сама за себе и они веома добро живе од свог безобразног приступа активностима на овом простору. У том правцу они су постали политички сервис ових из Сарајева, дакле поготово бошњачког националног корпуса и у том делу једноставно раде све у њихову корист, а на штету Републике Српске и србског народа. У том правцу они су укидали одређене ингеренције Републике Српске, правили неке нове институције на заједничком нивоу, нису развијали институције које заиста јесу заједничке, а исто тако су у том одузимању надлежности и ишли дотле да су чак проглашавали неке законе, што ниуком случају нису имали, не само право, него једноставно ти закони су толико контрапродуктивни да само стварају неред на овом простору.

По Вашем мишљењу, да ли ће руководство Републике Српске смоћи снаге да евентуално врати нека одузета овлаштења?

- То је врло тешко урадити јер је потребно према њиховим сагледавањима да се сагласе сва три народа и оба ентитета у таквом случају. Међутим, Република Србска има и друге моделе, дакле међународне моделе, то је СБ УН, то је Организација за европску безбедност и сарадњу, и неке комисије ЕУ које би могле ту да дају неке резултате. Али са друге стране исувише је јак лоби тих високих представника и поготово једног органа који је скроз нелегитиман, а то је Савет за примену мира за који једноставно нико не зна када је и како формиран, а видимо да у таквом једном Савету за примену мира нема основних гаранта Дејтонског-париског споразума, а имају Малезија и Турска, па онда можемо само замислити у ком правцу то иде и у чију корист. И та институција условно речено, је потпуно нелегитимна и можда би прво требало тражити од СБ УН-а да се то једноставно стави ван снаге јер ради на штету само једног народа, а то је србски народ.

Да ли ће канцеларија Високог представника опет посезати за радикалним мерама, односно ускраћивању овлаштења Републици Србској или неким другим императивно-репресивним мерама?

- Ако се што пре не отвори расправа у СБ УН-у или у Организацији за европску безбедност и сарадњу, и ако се у то не укључи Русија, односно да се на тај начин обезбеди контрола над тим људима који то све раде, једноставно је за очекивати да ће они и у наредном периоду правити неред са тим својим посезањем за овлаштењима која наравно немају. То може наравно да доведе до додатне политичке нестабилности и свих других врста нестабилности. Али, пошто један добар број људи из тих међународних институција веома добро живи од свог нерада или од лошег рада, они ће све урадити да би се задржали ту и да би на неки начин оправдали своје потпуно непотребно присуство.

У медијима се говори да имају плате чак до 25.000 евра.

- Само плаћање и зараде које они добијају, и то је такође једно од питања које је врло интересантно, јер се испоставља да су сва та њихова примања која су они узели прошла као нека врста донација према овом простору, дакле узели су новац од ових људи овде којима је новац био намењен. То је још једна додатна ствар, да таква институција не може да постоји.Исто тако морале би се покренути мере за одговорност појединх високих представника, поготово оних који су доносили одлуке, а то становништво не зна, доносили су их петком поподне када су седали на авион и одлазили одавде, да би до понедељка све то легло и да се те њихове одлуке почну спроводити. И организационо и садржајно и формално један врло некоректан, да не кажем безобразан приступ.

Вања Савићевић,


КАТЕГОРИЈЕ