Фјодор Коњухов се бори са буром на мору

05-01-2014 12:25:16 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Познати руски путник Фјодор Коњухов, који је одлучио да сам пређе Пацифик чамцем са веслима, и даље се бори против елементарних непогода. Данас се он налази у хладној струји Гумболта. Таласи, високи 6 метара, могу да преврну чамац. Сам Фјодор, који стално одржава везу са штабом, признаје да без обзира на искуство 5 пловидби око света, није очекивао такве тешкоће.

Од почетка путовања је прошло скоро две недеље. Фјодор Коњухов је почео пловидбу из чилеанског града Конкон 22. децембра да би пресекао Пацифик и искрцао се на обали Аустралије. Он намерава да савлада овај пут чамцем Тургојак, дугачким 9 метара, без једра и опремљене кабине за одмор. Међутим, у те планове се умешало метеоролошко време. Већ у току око 10 дана чамац се налази у епицентру јаке буре на мору: брзина ветра је овде више од 50 километара на сат. Да се не би чамац преврнуо, путник је везао за крму уже од 100 метара, које служи као кочница, - прича син путника и менаџер пројекта Веслање преко Пацифика Оскар Коњухов.

- Практично у току 10 дана је сложено време – јаки ветар, високи таласи. То је разумљиво, јер се он и даље налази међу јаким ветровима јужног Пацифика. Иначе, он прича да су таласи високи 5 до 6 метара, ветар 25 до 30 чворова, у тим условима је тешко контролисати чамац. Неколико пута је он практично могао да се преврне. Само пловеће сидро, које је он бацио са крме, вратило је чамцу хоризонтани положај.

Ту нема острва, на којима би путник могао да сачека док бура не престане. Евакуацију Фјодор Коњухов није тражио: он намерава да настави пловидбу и савлада тешкоће сам. Према његовим речима, важно је у тој ситуацији да се постигне права брзина: не сме се јако кочити, јер би таласи згњечили чамац. Не сме се ни убрзати – у том случају ће се чамац одмах преврнути. На побољшање временских услова путник може да рачуна после изласка у тропске ширине: то може да се деси наредних дана, - каже Оскар Коњухов.

- Мораће да се стрпи у току још неколико дана, док се не нађе у јужном тропику. Почеће планирани режим пловидбе у јужним ширинама, тамо ће се он одморити. Што је даље од обала Јужне Америке и северније према екватору, боље је време, топлије је, мање ветра. Односно, то су класичне тропске ширине са умереним ветром 10 до 15 чворова и таласима 2 до 3 метра – то је радно метеоролошко време за пловидбу. Чини ми се, океан пре него га пусти из опасних ширина, организовао му је такво искушење.

Према плану пловидба мора да траје 200 дана: путник мора да савлада око 14 и по хиљада километара. Протеклих дана је Фјодор Коњухов постао ближи свом циљу више него за хиљаду километара.

Марија Баљабина,