Хор Вирап манастир између две планине

26-03-2014 01:07:08 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Lockalbot/cc-by-sa 3.0/ |


Јерменски манастир Хор Вирап је објављен Бисером Заједнице. На Међупарламентарној скупштини земаља-учесница ЗНД такав су статус добиле знаменитости, чија ће промоција допринети развоју туризма у земљама Заједнице. У октобру протекле године на седници Савета шефова држава ЗНД у Минску 2014. година је била проглашена Годином туризма.

Хор Вирап је постао једина знаменитост Јерменије, која је укључена у списак Бисера Заједнице. Избор Међупарламентарне скупштине ЗНД није био случајан. Манастир је једна од светиња Јерменске апостолске цркве, те је директно повезан са усвајањем хришћанства у земљи 301. године. У прастаро доба ту се налазио историјски град Арташат, једна од древних престоница Јерменије. Уместо постојеће данас тврђаве-манастира ту је био царски затвор. Хор Вирап је у преводу са јерменског - дубока тамница. У јаму, пуну отровних змија и инсеката, бацали су затворенике. Према црквеном предању, овде је трпео муке и Григориј Просветитељ - оснивач хришћанства у Јерменији. Пред микрофоном је настојатељ манастира Хор Вирап отац Арис.

- Имамо много лепих манастирских комплекса, који се налазе у лепом амбијенту, али Хор Вирап заузима посебно место у јерменској стварности. Својевремено, како је познато, овде је био затвор, тек много касније је изнад затвора био саграђен манастир. Из историје знамо да је већ од 5. века овде била капела, помиње се у 7. веку о изградњи монастира над тамницом. Црква је имала назив Сурб Геворг. Ако се ово место гледа из даљине, Хор Вирап изгледа веома привлачно. Он се налази између планина Арарат и Арагац. Када се користи богатство уметничког језика, чини се да два џина-ратника чувају ову светињу.

Са територије манастира, када је лепо време, отвара се необичан поглед на библијску планину Арарат, док се доле, у долини, виде пут и низ стубића дуж њега – то је граница с Турском. На територији манастира увек има много света, међутим, сви су мирни. Економист Олег Нагорних је дошао у Јерменију из Русије. Међутим, без обзира на кратку посету земљи, Олег је на препоруку колега посетио древни манастир, а чак се спустио у место заточеништва Григорија Просветитеља, у узану јаму, дубоку 6 метара.

- Није ми жао, што сам дошао овамо, јер енергетика овог места много пружа. Данашње савремене зграде су једнолике, повезане с ужурбаним животом, брзином и новцем. Овде је управо енергетика миленија, енергетика нечег светог. Ово је право свето место.

Хор Вирап је увек био место масових ходочашћа Јермена из читавог света. Кажу да су они, који су се молили у древној тамници, обавезно су осећали олакшање и помоћ светог Григорија Просветитеља. У Јерменији су уверени да ће после проглашења манастира Хор Вирап Бисером Заједнице бити још више оних, који желе да изврше ходочашће у прву у свету земљу, где је хришћанство било проглашено државном религијом.

Елина Казарјан,