Туризам на Криму: све што сте хтели да знате, а нисте стигли да питате

27-04-2014 09:46:20 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti//Konstantin Chalabov/ vostok |


О природним богатствима и лепотама Кримског полуострва може да се прича бескрајно. Необична клима, планински пејзажи, погледи на море, лековити ваздух – све је то само у пар речи. Зато се овде тако активно развија экотуризам – сарадња, може да се каже додир човека са природом без наношења јој штете.

На Криму има националних, који заузимају површину 220 хиљада хектара, по површини је то скоро читав Луксембург. Највећи од тих забрана је Карадашки, који се налази на вулканском планинском масиву. Територија се, свакако, чува, али је ипак могуће да се попне на сам угашени вулкан Кара-Даг, прича шеф управе рекреационих ресурса Министарства летовалишта, бања и и туризма Крима Наталија Шереметјева.

- Еколошка стаза Кара-Даг предлаже екскурзију у току четири сата. Када прођете том стазом седам километара, показаће вам угашени вулкан Кара-Даг. Природа је тамо, свакако, потресна, сачувана у првобитном облику. Постоји и такозвана "Стаза доктора Вјаземског". Могуће је извршити и шетњу бродићем дуж обале, што ће допринети колориту вашег путовања.

Поред природних лепота, у забрану има делфинаријум. Тамо се пружа кура делфинотерапије - пливања и контактирања с делфинима. Захваљујући ултразвуку, који испуштају те животиње, санира се читав организам, укида чак и најтежи стрес. Што се тиче обожавалаца ваздушне стихије, они ће сигурно уживати у погледима из птичије
перспективе, лебдећи парапланом над забраном.

У Керченском забрану могуће је упознати подводни свет, каже Шереметјева.

- У Керчу има подводни град Акра. Тамо ће бити формирана и места за подводна истраживања туристичког характера - не ради научних истраживања, већ ради позитивних емоција.

Најчистија вода на Криму је на два места: у Карадашком забрану и ували Ласпи. У увалу може да се дође, улогори, те живи у шаторима у природи. Овде је још од 1960-х-70-х година сачувана места предвиђена за туристе, каже председник друштвене организације "Туристички активисти Крима" Иван Коваленко.

- Увала је веома погодна за экотуризам. На обали има много стена и подводног камења. Људи могу да слободно дођу, стазама сиђу ближе мору, ставе шаторе, створе место за ватру, ту има и извора воде.

Карадаг, Керч, Ласпи су само почетак эко-путовања кроз Крим. Ако волите да се пешке пењете у планине, занимају вас старине, обавезно се попните на Мангуп-Кале близу Бахчисараја. На висоравни, на врху тврђаве Мангуп - тако се преводи са турског назив планине - наћи ћете древни пећински град, где су људи живели још првих векова наше ере. Храм сунца у Бајдарској долин је прави кримски стоунхендж – то је место силе, где можете да стекнете енергију ради проучавања свих природних изненађења тог полуострва.