Русија и земље ЗНД мастан залогај за туристичке операторе Грчке

05-05-2014 05:39:32 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Christophe Meneboeuf/cc |


Грчка… Једна од омиљених земаља за одмор руских туриста. Протекле године ју је посетило скоро 1,5 милиона грађана Русије, попунивши буџет Грчке републике за 1,3 милијарди евра. Читав грчки сегмент туризма говори о руском тржишту, признаје милијардер, оснивач империје чувених у свету хотела Константинос Митсис. Већ 8. године узастопце отвара туристичку сезону у земљи Грчки форум, који Русија и Грчка заједно организују на обалама Грчке.

Грци не крију да су становници Русије, као и других земаља на постсовјетском простору, за њих масни залогај. Родос, Кос, Крета, Крф и друга острва, где су пре наше ере настали митови и легенде Старе Грчке, чекају вас. Нас маме тамо богата природа, споменици древне цивилизације, православне светиње… Управо туристи из Русије сваке године демонстрирају верност Грчкој и речима, и делом, рекао је приликом отварања форума председник националне организације Грчке за туризам Христос Палис.

- Према резултатима протекле године земља се нашла међу три лидера за грађане Русије. То је велико достигнуће. Свакако, успех је умногоме повезан с тиме, што смо историјски тесно повезани: нас уједињују религија, култура. Желимо да демонстрирамо ново лице грчког туризма, које се састоји не само у богатој културној и историјској баштини, већ и у савременим тенденцијама.

Свакако, економска и политичка ситуација у свету уносе своје корективе, али је чињеница: током протеклих неколико година, чак и у јеку грчке кризе, број оних, који долазе на годишњи одмор из Русије, само се повећавао. Разуме се, Грчка има конкуренте, то су углавном Италија, Шпанија, Турска. Нарочито она, јер прихвата туристе без визе. Грчка са своје стране много чини да би олакшала визни режим, међутим, Грци су реалистични: док постоје Шенген и ЕУ, решење питања виза кардинално неће успети. Међутим, земља је већ отворила визне центре у многим градовима Русије. Данас, по правилу, виза може да се добије за 2-3 дана, главно је да Грци радо дају мултивизе – за годину дана и више, без обзира на противљење ЕУ. Што више, грчка страна намерава да пружа визе за 5 година! То јој је у прилог, јер је туристички бизнис основни за Грке, туризам је наша тешка индустрија. При томе учесници туристичког бизниса признају: без помоћи руске стране, која активно предлаже и развија овај правац, тешко би било да се постигну толико импресивни резултати. Међутим, развој туризма се не ограничава само економским чиниоцима. Тај је сегмент вишегрански, главно је да он доприноси хуманитарној сарадњи земаља. У то је убеђена и шеф једне од водећих компанија на туристичком тржишту Грчке Фотула Сапунаки.

- Туризам је широки појам. Он обухвата много тога: културу, образовање, сарадњу у сфери друштвених и природних наука. Стара Грчка је колевка западне цивилизације. Филозофија, позориште, основе математичких наука, Олимпијске игре, а чак и демократија - све је настало овде. Управо зато туризам у Грчкој није само одмор. Постоји културни туризам, када људи долазе да би видели својим очима оно, о чему су читали у књигама. У том смислу грађани Русије су веома жељни знања. Мени се чини веома перспективним правац, када делатници културе, науке посећују земљу, полазећи од својих професионалних интереса.

Управо захваљујући напорима представника две земље 2016. година је објављена Годином туризма Русије и Грчке, мада би се могло и шире обухватити, рекао је Гласу Русије посланик Државне думе РФ Михаил Јемељанов.

- Слажем се да су односи између РФ и Грчке веома разноврсни, зато не би требало да се органичи Годином туризма – вредело би је организовати опширније. Међутим, важну улогу игра организатор. Туристичке компаније су биле толико активне, зато је дошло до оваквог решења. Ништа не фали да би идућа година постала унакрсна Година културе Русије и Грчке. Имамо шта да кажемо и покажемо једни другима. Те везе треба стимулисати и развиати.

У ситуацији с туризмом, свакако, има и проблема. Без обзира на добре показатеље протекле године, колебања курса рубље у вези са догађајима у Украјини већ су унела промене за предстојећу сезону: обим раног резервисања од стране туристичких оператора из Русије и земаља ЗНД смањен је за 30 одсто. Међутим, Грци сматрају да су људи опрезни, чекају да би се рубља стабилизовала у односу на евро. Мада Грчка признаје да је рано говорити о напуштању кризе, она демонстрира озбиљне успехе у том правцу. Један од доказа је да је Грчки форум одржан у Атини, која је пре пар година имала грозницу од штрајкова. Данас чувена Акропола и њена питорескна околина поново чекају туристе.

Карина Ивашко,