Одморити се и поцрнети на... Руском Арктику

04-06-2014 02:25:52 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Сва територија је заштићена


Где је најбоље сунчати се лети? Стручњаци тврде: најбржи и најинтензивнији препланули тен може се добити на... Арктику? Тамо је ваздух кристално чист и ништа не омета апсолутно проницање ултравиолетних зрака на земљу. Под животворним зрацима вечити лед се покрива зеленом травом, цвета мак и љутић.

Поларно лето 2014. обећава да постане рекордно по броју туриста у Националном парку Руски Арктик и забрану Земља Франца Јосифа. Од јуна до септембра овамо ће извести 5 пловидби атомски ледоломац 50 година Победе и једну пловидбу борд за крстерење који путује Северним морским птем, свраћајући на територију архипелага Нова Земља и Земља Франца Јосифа. Укупно се очекује 800 гостију са свих крајева планете, што ће овде постати својеврсни рекорд. Туристи ће видети загонетна Оранска острва са јатима пртица и леглима моржева, залив Иностранцева на Новој Земљи са величанственим водопадом, рт Флора острва Нортбрука, где су се пресецале маршруте познатих пустолова. Уз то и острво Чампа са камењем у облику лошти разних величина и залив Тиха на острву гукера који чува сећање на херојску епоху совјетског освајања Арктика. Припремајући се за отварање сезоне, сарадници парка су веома узбуђени. Зашто? Питање смо поставили водећем научном сараднику Руског Арктика Марији Гаврило:

- Туризам на Арктику није масовни. Али приликом неправилног управљања њиме, на неприпремљеном протору може да нанесе ненадокнадиву штету крхком екосистему који се појављује на месту отољеног снега. Зелена тундра са цвећем може да се погази у тренутку. Ако се не предвиди све, уместо ње можемо да добијемо блатњаву масу као да је прошло стадо копитара. Сада формирамо локалне планове понашања туриста: како да прилазе животињама и птицама, како да их посматрају, како да се понашају на стази, како да фотографишу беле медведе унете у црвену књигу, китове, беле галебове. Галеб је на пример врло нервозна птица. Ако је узнемириш када седи на јајима, она ће се бранити агресивно. Израђује се нормативна база са сваку конкретну тачку посете.

Да ли постоје такви правилници у суседним арктичким земљама? Можда вреди преузети њихово искуство?

- Да, такав туризам је развијен свуда — у Канади, на Гренланду, на норвешком Шпицбергену. Руски Арктик одавно тесно сарађује са Норвешким Поларним Институтом, ми заједно разрађујемо планове проучавања морских птица, размењујемо искуство у области организације туризма. Али научне разраде су једно, а пракса њихове примене нешто сасвим друго. Норвешка сматра да има најбоље искуство у свету у организацији поларног туризма. Али чак и они имају проблеме. Околина насеља Лангјара је препуна туриста. Када сам пре неколико година у априлу допутовала на Шпицберген, била сам изненађена: поред насеља снег је био црн као у индустријском граду. Тамо се одједном увећао парк снежних возила и чуло се снажно брујање мотора. То више није кутак дивље северне природе. А код нас је сва територија заштићена. Она привлачи људе управо зато што је нецивилизована, нетакнута.

Како је саопштила Марија Гаврило, за туристе у парку ће бити направљени центри за посету, видиковци са грејањем, специјалним транспортним средствима.

Гајане Ханова,