Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Крим уместо Црне Горе

Крим уместо Црне Горе

30-06-2014 09:34:04 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Михаил Мокрушин/ vostok.rs |


Мислим, сваки се човек бар једном одмарао у Сочију, - каже јунакиња филма Москва не верује сузама. У данашњој реалности некада свесавезном летовалишту може да се дода и црногорска обала.

Руски језик се активно користио у Црној Гори од средине 2000-х година, од тог времена одмор у тој земљи ужива сталну популарност. Међутим, како тврде у Привредној комори Црне Горе, овог лета Руса ће бити у Црној Гори мање него лане. И то између 20 и 25 процената.

То није повезано с политиком, ни прикључењем Крима Русији, већ девалвацијом рубље, односно, (цитат) "постали смо скупа дестинација за Русе".

Образложење смањења туристичке активности грађана Русије као да је узето из реферата, објављеног недавно на сајту Euromonitor. Повећање курса евра у односу на рубљу није могло а да не утиче на жељу да се одмори у иностранству, проблем је ипак у томе, што се то дешава не у свим правцима. Рецимо, према прогнозама, за 10 одсто у односу на протеклу годину повећао се број туриста, који су се определили за Турску, за 20 одсто - за Шпанију. Између осталог, "визну", за разлику од Црне Горе. О узроцима тога размишља Сергеј Моригневич, један од оснивача туристичке компаније DSA Travel, која ради у Црној Гори.

- Турска и Шпанија су веома искусне, оне су унапред прогнозирале пад потражње, узеле су то у обзир формирајући цену. У Црној Гори је већ од јануара било јасно да ће гостију бити мање него лане, пролеће је то потврдило. Међутим, вероватно, црногорске туристичке организације нису на време процениле ситуацију, због тога су цене хотела и авионских карата почеле да се смањују тек крајем пролећа. То, свакако, има и предности - данас се појавило много јефтинијих понуда. Међутим, у будућности требало би ипак водити флексибилнију ценовну политику и имати тачније планирање. Морамо бити свесни да црногорско тржиште умногоме зависи од туриста из Русије, Украјине и Белорусије.

А шта је са Кримом, о којем је Мирослав Лазански писао: Треба доћи у Јалту па схватити зашто су пре неколико година Руси напросто полудели за црногорском обалом. Према подацима социјалних анкетирања, око 70 одсто грађана Русије хтело би да се одмори на том полуострву, није тајна да је Ростуризам препоручивао државним корпорацијама и крупним компанијама да нађу новац у својим буџетима и шаљу своје сараднике на одмор на Крим. Злобник би то назвао "принудним одмором". Човек који је склон носталгији ће се сетити Совјетског Савеза, када је држава пружала могућност одмора у летовалиштима. Дакле, зашто Крим може да конкурише страним туристичким дестинацијама? Коментар Сергеја Морингевича.

- По среди је финансијски аспекат. Крим је данас зона рубље. Руски туриста зарађује рубље, зато не мора да мисли на колебање курса. Без обзира на недостатке туристичке инфраструктуре Крима, за неке је једноставније и безбедније да пође управо тамо.

Када је реч о политици, односно, о санкцијама, које је Црна Гора увела за Русију, онда, како сматра Сергеј Морингевич, "нашег туристу не плаше ни нереди у Египту, а камоли санкције"....

- Неколико сталних клијената писало је увређено: нека сада вама, браћа-Црногорци, долазе на одмор Американци. Можда су санкције некако утицале на нарочито патриотски расположене грађане, међутим, не верујем да много. Мештани и даље се добро односе према Русима. Код њих су санкције непопуларна мера.

Тимур Блохин,