Музеј Акропољ ће упознати посетиоце са "Коњаницима Партенона"

15-07-2014 12:49:07 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Christophe Meneboeuf/cc- |


Нови музеј Акропољ у вези са 5. годишњицом свог отварања почиње програм дигиталног обнављања кипова Партенона. Они ће бити у тродимензионалном изгледу у полихромној боји – раније су кипове фарбали, али су током времена они губили боју.

Разноврсност представљања детаља у гипсаним копијама и дигитални модели ће пружити посетиоцима слику архаичних кипова, повећати стваралачко интересовање. Програм полихромних кипова са ентузијазмом су дочекали јавност и експерти. Програм ће обухватити све кипове Партенона, испричао је директор музеја Пантермалис приликом сусрета с новинарима уочи првог јубилеја.

Започети програм, који у самом музеју називају амбициозним, планира се од јахача са западног фриза, јер, према речима директора музеја, коњи су одиграли огромну улогу у прастара времена, те у Партенону, храму, посвећеном Атини – било је мноштво приказа коња.

Према речима директора, сарадници музеја су обновили бакрену опрему коња, оружје, неке изгубљене делове. То је поклон за 5. годишњицу музеја Акрополе, рекао је Пантермалис. Он је истакао да дигиталне технологие неће никако да шкоде киповима.

Мрамор Партенона

Музеј Акропољ не обуставља борбу за повратак мрамора Партенона, који је незаконито однео у Велику Британију почетком 19. века лорд Елгин. Данас се у Британском музеју чувају метопи и кипови атинског Партенона, рељефни фриз "Панатинејска поворка", плоче фриза из храма некрилате Нике у Атини, једна од каријатида Ерехтејона, кип Диониса. Нови музеј Акропољ су градили, између осталог, рачунајући да ће ти кипови чувати у њему после повратка из Британије.

Мислим да је најбољи пут – коришћење нашег музеја, где су створени идеални услови за мрамор. Важна је и визуелна веза с Партеноном (музеј се налази преко пута Акропоља, из њега је леп поглед на Партенон). Мислим да ће своју улогу одиграти и дигитално обнављање кипова, када ће свако моћи да види наш рад. Важно је да би свет схватио да су кипови Партенона не смеју делити, - рекао је директор.

После недавног позива америчког глумца Џорџа Клунија да се Грчкој врате украдени кипови, лист Гардијан је организовао анкетриање на сајту: Да ли је у праву Џорџ Клуни? Да ли Британија мора да врати мрамор Партенона? Клунија је подржало 88 одсто учесника, 12 је било против.

Музеј Акрополе се нада на долазак туриста из РФ.

Директор Акропоља је испричао, одговарајући на питање РИА Новости, да је ова установа спремна да издаје књиге на руском језику, али је потребно да рускојезичних посетилаца буде више. Данас има само неколико књига на руском језику, док се на енглески преводи знатан део музејских издања.

Током године дана, од јуна 2013. до маја 2014. године музеј је посетило 1,161 милиона посетилаца. Руских туриста је било само 14,2 хиљаде, Русија је на 10. месту, при томе је 2013. године Грчку посетило скоро 1,4 милиона Руса.

Током 5 година број посетилаца је премашио 6,5 милиона, то је признање доприноса музеја култури. Свакако, није случајност, што више од 25% посетилаца дошло у музеј више од 2 пута, рекао је директор. Према његовим речима, многи долазе три и четири пута, те сваки пут открију нешто ново за себе.

Радим у музеју у току 40 година, те и ја налазим сваки дан нешто ново у архаичној и класичној баштини, - признао је Пантермалис.