Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Џелат: Злочин или посао

Џелат: Злочин или посао

02-01-2015 12:00:23 | | Глас Русије, фото: Fotolia/pyzata/ vostok.rs |


Злогласни средњевековни трактат „Вештичји чекић“ познат је по томе што је инквизицију обезбедио, између осталог, спремним техникама мучења. Њихову законитост је гарантовала була папе Иноћентија VIII Summis desiderantes affectibus („Свим силама душе“), која је послужила као предговор за ову књигу.

Шта се променило? „Сличне акције и нечовечна мучења у савременом свету не могу бити ничим оправдана“ – овако је реаговао председник Авганистана Ашраф Гани на недавну објаву „Извештаја о мучењима“ ЦИА.

Међутим, у последњем годишњем извештају Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу, за сличне акције се сумњиче и сарадници авганистанских служби безбедности и амерички војници у тој земљи. Можда, америчка обавештајна служба и није пребацивала своје заробљенике по читавом свету, али списак коришћења „широких метода испитивања“ према њима у документу МКС, сличан је сенатском извештају о ЦИА. Како се показало, постоји и „була“ команде.

Представљајући „Извештај о мучењима“, шеф Комитета за обавештајне послове Диана Фајнстејн назвала је дејстава ЦИА „мрљом на нашим вредностима и нашој историји“. Мрља се нашло више. Ко у Америци намерава да их чисти?

Ко би други, него суд. Нпр, у извештају се каже да је штету позицији САД у свету и значајне финансијске и друге губитке нанео програм ЦИА „Хапшење и испитивање“. Међутим, овај програм је давно обустављен. Активисти за људска права тврде да сенатски извештај осигурава обим нових информација, довољних да се покрене кривични поступак. Против кога? Уместо имена службеника специјалних служби у извештају се указују њихови псеудоними и нико нема намеру да их обелодањује.

Са тајним агентима је све јасно. Али, можда ће Међународни кривични суд бити суровији према америчким војницима? Тешко. За почетак, нпр, све државе-чланице НАТО, увучене у рат у Авганистану, одбиле су да помажу МКС у сличним истрагама. Под два, сам МКС не суди, већ шаље предмет у одговарајуће земље, а тамо врло ретко осуђују своје војнике. Нпр. према подацима војног ресора Велике Британије у 2012. години од 126 предмета о злочинима британских војника према авганистанским цивилима извршеним од јануара 2005. године, само је 8 дошло до суда.

Британци су се довољно „насладили“ и у Ираку. Почетком 2014. године МКС је послао 85 предмета о систематским мучењима више од 500 ирачана. 17. септембра МКС је добио информације о 372 случаја суровог понашања према заробљеницима. Касније, њима су се придружили и предмети о наводним убиствима 16 Ирачана од стране британских војника у том периоду. Резултат – лагано разматрање неколико најтежих случаја.

Код Американаца је још горе. Како је изјавио у августу регионални директор AmnestyInternational Ричард Бенет, „Ни у једном случају који смо ми разматрали амерички војници нису били изведени пред лице правде. Подаци о наводним ратним злочинима и незаконитим убиствима, како видимо, били су игнорисани“.

Међутим, чак и ако МКС ипак успе да натера амерички суд да се ухвати у коштац са понашањем америчких војника према ухапшеним Авганистанцима и Ирачаниам, све ће то ударити у други зид – у САД се мучења не сматрају мучењима. Исто тако као што су практично све методе испитивања ЦИА, укључујући утапање, биле усвојене Министарством правде САД, тако су и војници имали свој „Вештичји чекић“ – инструкције за вођење испитивања усвојила је Врховна команда.

Могуће да је све то, заиста, остало у прошлости. Али и за будућност амерички војници имају поуздане индулгенције за наводне грехове. Нпр. билатарални споразум са Авганистаном у сфери безбедности. Интересантно, успевши да се изборе за његово потписивање, САД су одмах објавиле да контигенту са инструкторима и саветницима који остају у Авганистану, додају малу групу снага за специјалне операције „за наставак борби са „Ал-Каидом“. Предухитривши питања на ову тему, председник Авганистана је изјавио: „На основу билатералног споразума са САД у сфери безбедности, на крају ове године, тј. кроз 21 дан, нико не може узимати заробљенике или организовати затворе у Авганистану“. Може се само додати, да нико не може проверити поштовање ових услова. Тако је и написано у споразуму.

Вадим Ферсович,