Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Пут ка светлости…

Пут ка светлости…

15-01-2015 11:36:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви се наставља Пети Божићни фестивал духовне музике. Он је сменио друге догађаје приређене поводом традиционалних зимских празника и трајаће до 23. јануара, преузимајући у извесном смислу улогу некаквог постскриптума.

…Божићни музички празници започели су нашој престоници још средином децембра: Адвент, Орган плус, Кристмас фест, Мистични Божић, - сваки од ових фестивала је дао своју непоновљиву боју празничној палети. У једним програмима, на пример, превладавала је популарна световна музика, тематски везана за Божић, негде су превладавале оргуље и слично… Особеност Божићног фестивала духовне музике састоји се већ у самом његовом називу: он је концентрисан првенствено на литургијску музику, мада у програмима постоји и оно што се већ одавно изводи у концертним салама, а не у црквама: рецимо, Бахове кантате или музика руског класика Сергеја Танајева. Ипак, претпоставља се да су текстови таквих музичких дела искључиво религиозног садржаја. И изводе их, што је такође важно, црквени хорови.

Идеја припада митрополиту Волоколамском Илариону и председнику Московског Дома музике, чувеном виолинисти и диругенту Владимиру Спивакову. Маестро сматра да овај Божићни фестивал треба да буде један од важних корака на путу ка укључивању публике у вековне традиције хришћанске музичке културе. И то је несумњиво могућност да се људима пружи утеха и нова нада да ће светло начело у нашим животима ипак превладати. Владимир Спиваков, кога смо успели у буквалном смислу те речи да "ухватимо" иза кулиса за време паузе каже:

- Духовна музика је музика светлости. И како је написано у Јеванђељу, "тама никада неће прогутати светлост". Сада се то чини посебно важним, зато што је много тамних снага унаоколо, много таквих ствари које нам се не допадају. На пример, то што новац фактички постаје еквивалент живота. Али мислим да ће то проћи и добро и чистота морају да победе.

Према речима Владимира Спивакова, "чак људи далеки од религије у души имају простор за религиозна осећања. Управо она су покретала композиторе свих времена: од аутора једногласног појања у 9. веку, до наше савременице Софије Губајдулине. И тако ће се наставити док је света и века, јер духовна музика је део истине неопходне човеку…"

Московски Божићни фестивал духовне музике има међународни статус. И овог пута, поред сталних руских учесника, између осталог Московског Синодалног хора и Националног филхармонијског оркестра Русије под управом Владимира Спивакова, у Москви наступају хорски ансамбли из Велике Британије, Чешке и Казахстана. Својеврсни знак препознавања био је наступ хора чувеног Валаамског манастира, који је одавно постао отелотворење руске православне културе…

Наталија Сержантова,