Налазите се на страници > Почетна > Блог > Ко је пријатељ против ИДИЛ?

Ко је пријатељ против ИДИЛ?

07-09-2014 03:17:56 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ове недеље су терористи из групације „Исламска држава“ погубили пред камером још једног западног новинара – Стивена Сотлофа. Неколико дана пре тога су они објавили видео са убиством другог америчког репотрера Џејмса Фоулија. Сада екстремисти прете да ће наставити погублења, тражећи од Барака Обаме а да им не смета да заузимају Ирак и Сирију.

САД могу да отпочну нову опширну операцију у Ираку. Управо то и траже исламисти. Повратак главног непријатеља „на територију ислама“ ће водити новом регрутовању припадника, док ће спонзори повећати финансирање од стране исламских фондова и појединих спонзора. Иначе – нова америчка инвазија у Ирак би водила само активирању екстремиста и отежала борбу против њих.

Експерти сматрају да су криве за нагло ширење терориста пре свега саме САД, које су створиле Ал-Каиду. Она рађа нове екстремистичке монструме као што су „Исламска држава“. Током само неколико месеци ова организација је постала кључни играч на Блиском Истоку. Председник Удружења ветерана антитерора „Алфа“ Сергеј Гончаров сматра да ће сада бити много теже савладати ову опасност.

- Мислим да током наредних деценија неће моћи да се то учини. Све док ће једна земља сматрати ове терористе борцима за независност, а друге ће тврдити да су сви они сепаратисти – ништа неће успети. Данас у тероризам спада не само убиство невиних људи, то је огроман бизнис са милијардама долара, који спонзирају земље, које га подржавају.

Борба против терориста тражи уједињене напоре, уз обавезно учешће Русије. Она ужива ауторитет код председника Сирије Башара Асада, који се активно бори против авангарде „Исламсчке државе“. Русију поштује Иран, који може да активно помогне у борби против међународног тероризма. Дакле, изолујући Русију, Запад фактички сам себи шкоди.

Међутим, Вашингтон упорно одбије да призна очиту неопходност уједињења напора са Московом. Уместо тога САД стварају нове савезе. Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да спрема међународну коалицију ради супротстављања екстремистима „Исламске државе“, увлачећи у њу Аустралију, Италију, Јордан, Катар и УАД. Тешко да ће то помоћи Белој кући у борби против терориста. Коментар експерта центра Средњег Истока Института оријенталистике РАН Ирине Фјодорове.

- Многе земље, као што су Саудијска Арабија, Катар, грађани ових земаља, не мислим на владу, подржавају припаднике ИДИЛ-а. Финансијски подржавају. И то, често то није државна подршка, већ подршка преко неких исламских фондова. Подршка приватних лица. При томе САД искључују такве крупне играче као што су Иран и Асад, зато што се управо влада Асада бори против представника армије ИДИЛ. Зато ми се чини да САД неће добити једнозначну подршку у земљама Блиског Истока. Перспективе те коалиције су веома магловите, јер неће она имати јединство, ни довољно финансирање од стране европских земаља. Главни проблем је у томе, што САД не могу да се определе - кога оне називају терористима. Једне терористе у Сирији оне подржавајује, јер се тобоже боре против диктатора. Друге бомбардују. Ти двострукки стандарди ометају успех у борби против реалног тероризма.

Без обзира на супротстављање САД, Русија наставља рад на стварању широке међународне коалиције за борбу против тероризма. Она из свог искуства зна, шта је то. 3. септембра је земља обележила Дан солидарности у борби против те опасности. Он је уприличен трагичним догађајима из почетка септембра 2004. године у граду Беслан, када је услед напада екстремиста погинуло 300 људи, углавном жене и деца.

Валериј Агејев,