ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ДЕЧЈА СВАДБА У КОВАЧИЦИ

05-09-2013 08:23:57 | | / mojenovosti.com |

У банатској варошици Ковачици, после Бачког Петровца другом култртном и образовном средишту војвођанских Словака (8. 497 , 41,07% од укупног броја житеља) поводом почетка нове шкослке године по седми пут је организована кулруно-забавна и хуманитарна манифестација „Дечја свадба. „
Организатор ове веселе дечје приредбе чије је циљ да се деца пред полазак у школу забаве и развеселе, али и да науче нешто о словачким свадбама и свадбеним обичајима кроз импровизоване сватовске игроаказе ,песме и музику, је Меморијални центар „др Јанко Булик“.

Пошто су „свадабаре „ поздравили свечани сватови -гости, међу којима је била председница Матице Словачке у Србији Катарина Мељегова –Мељихова и представници града Банске Бистрице (Словачка), сватовска поворка је запосела пространо двориште месне заједнц где је одржано вишечасовно свадбено весеље.
По речима Павела Балажа, представника организатора културно-забавне манифестације „ Дечја свадба“, деојчице и дечаци су на овој приредби показали руковет словачких свадбених обичаја- од позивања на свадбу до сватовске вечере којој претходе казивање шаљивих песама, а наставља се пригодним песмама и играма.
Посебна атракција је плес са „младом“ који се плаћа, па је тако „млада“ 1. септембра „зарадила“ од плеса укупно 24. 500 динаара и 10 евра. Овај новац је организтор, Меморијални центар“др Јанко Буљик“ наменио у хуманитарне сврхе сиромашној и болесној деци.

Занимљиво је да су на овој ковачичкој дечијој свадби „младенци“ били не домаћини, него“брачни парови „ из Бољеваца, Кисча, Војловице.
До дуго у ноћ је у дворишту месне заједнице трајало народно дечје весеље са свадбасрким песмама и играма које се завршило,као увек кад је највеселије у овој вароши“Ковачичком захрадком“.

Иначе , у Војводини према попису из 2011 . има 52. 750 словака (око 6. 300 мање него 2002. кад је укупан број војвођанских Словака износио 59. 021.)
У Бачком Петровцу, културној престоници Словака у Србији , су поред Словачке гимнназије “Јан Колар“концентрисане и најзначајније културне институције војвођанских Словака: Музеј, Издавачки словачки центар,прфесинално Словачко војвођанско позориште, Галерија Зуске Медвеђове, прве академске сликарке овдашљих Словака,док је Ковачица у целом свету чувена по својој школи наивних сликара и по Глерији наивне уметности.


Стару Пазову,која се налази на јужној граници словачке културе,са 5. 848 становника словачке националне мањине (од укупно 18. 645) прославио је позориште које је ове гопдине обележило 110. година од оснивања и континуираног деловања, Владимир Хурбан Владимиров , највећи словачки драмски писац , Мирослав Бенка, (Ашања, 1956)најпознатији стваралац ауторских појеката невербалног театра у Војводини и његов наследниок Мирослав Кожик чија је корео драма у јулу на 56. Фестивалу фестивала у Требињу проглашена за најбоље оставрење алтернатовног тетара у три државе-БиХ, Црној Гори и Србији.