У ДОБРИ ЧАС, ПРВАЦИ (2.)

09-09-2013 05:20:05 | | / mojenovosti.com |

Сагласићете се са аутором овог текста да ништа није тако сложеније и теже за малог човека од његовог ступања у велики свет.


Сетите се , уважени родитељи, како сте ви сами пили седативе за умирење одлазећи на разгвор са шефом ,како вам је одећа била испеглана пвог радног дана.
Не би требало ни помислити да је ваше дете лишено сличних емоција.
Први одлазак у школу је стрес са дете.Оно није навикло да седи толико дуго на часу , до звона за одмор проћи ће читава вечност, да одговара кад му се ћути, а мора кад га питају, и да ћути кад му се толико прича.

Ено вашег малишана како гордо корача са ранцем на леђима попут неког средњевековног ритера који се беше упутио ка зачараном замку да избави од злог духа своју драгу.

Срећан је, поносан и помало замишљен и брижан да ли ће успети у својој племенитој мисији на коју је пошао по путном налогу срца.
Промишљеним припремама олакшаћете свом ритеру успешно освајање замка знања, школе, у којој ће ослободити свој неслућени стваралачлки потенцијал и окрилатити вољу за моћ у тешком животу који га очекује.
Са седам година сигурнији полазак у први разред

Преовлађујуће је мишљење педагога и школских психолога , без обзира на различита законска решења у многим земљама, да је најбоље за његов сихички развој да дете крене у школу тек кад наврши седам година.По њиховом мишљењу управо у том узрасту дете је спремно за наставу и психички и инетелктуални.Поборници таквог мишљењ тврде да је упарво та једна година у узрасту имеђу шесте и седеме ,веома значајна, ако не и одлучујућа у психичком развоју детета.Јер управо током тог једногодишњег периода код детета се формира самосвесна регулација понашања, оријентација на друштвене норме и захтеве.

Жеља да се сазна ново треба да буде приоритет у припрема детета за школу. Уместо усредсређивања на стимулацију те жеље и охрабрења детета да је продуби и у њој истраје,родитељи прибегавају линији мањег отпора , па се посвећују да дете науче да чита , пише и броји,што спада у просте и формалне навике којима није тешко овладати.

У сваком случају, како првог септембра не би било никаквих проблема ни код вас ни код вашег детета , август, а посебно послдење две седмице , требало је посветити за припремање нејговог поласка у школу, а ми исктрено верујемо да сте то и учинили.

Организација радног места

У оквиру припрема за дуги период ђаковања свог детета важан момемнат је органиозација његовг радног места у стану или кући.

На учење детета може утицати чак и боја зидова , па психоилози уверавају да нијансе жуте и наранџасте боје стимулативно делују на интелектуалну активност.Али ипак опремање радне собе детета у таквим тоновима није неопходно.Треба водити рачуна о његовим потребама да се одмори од учења и да се опусти, па се зато препоручују и светло- зелени и беж тонови зидова у његовој радној соби.Психолози упозоравају да ни у ком случају зидови дечје радне собе не смеју бити шарени , или сваки зид офарбан другом бојом, пошто то раздражује „станара“.У радној зони где је постављен сто будућег ђака,поставите магнетну или плутану таблу на којој ће он качити нека очигледна средстава и распоред часова .Ту се могу разместити и дидактички елемнти :постери, мапе, динамичне слике.