Туристи фасцинирани градом мртвих у Чеченији

31-10-2015 03:58:45 | | / vostok.rs |


Туристичке агенције у Чеченији известиле су да је најпопуларнија дестинација за десетине хиљада туриста, који су ове године посетили ту републику, била средњевековна некропола Цој Педе.

Десетине хиљада туриста посетило је Чеченију од почетка 2015. године, а средњовековна некропола Цој Педе, позната као „град мртвих“, једна је од најпопуларнијих дестинација.

„Од почетка ове године, око 20.000 туриста посетило је Републику, углавном из Русије и Заједнице независних држава“, рекла је Елина Батаева, директорка „Тур-Екса“, туристичког информативног центра у Чеченији.

Батаева је објаснила да је у 2014. години број туриста који посећују Чеченију повећан за 70 одсто у поређењу са бројем посетилаца из 2013. године, а она очекује да ће проток туриста настави да расте.

„Број туриста из суседних земаља и даље се повећава, људи долазе из Аустрије, Немачке, САД, Италије, Египта, Грчке, Индије, Израела, Јужне Кореје, Кине, Француске и других земаља“, додала је она.

Путовање из бање са кавкаском минералном водом у престоницу Грозни проглашено је „туром сезоне“ захваљујући својој популарности, изјавила је Батаева, док је најпопуларнија туристичка рута међу љубитељима историје свакако посета средњовековној некрополи Цој Педе, која се налази у близини границе са Грузијом.

„За туристе који посећују Чеченију осмишљено је 16 излета, на које се може ићи пешке или чак на коњу, у регионима великог природног или културног и историјског значаја. Најпопуларније туре су екскурзије у Грозни, излети до језера Кезеној у Кавкаским планинама и клисура Арган.

Једна од најпопуларнијих дестинација свакако је једна од највећих средњовековних некропола на Кавказу Цој Педе или ’град мртвих‘, која се налази у планинском округу Итум-Кале“, рекла је Батаева.
Некропола Цој Педе, чије име значи „пребивалиште божанства“, једна је од 218 локација културног наслеђа у Чеченији, а налази се у историјском округу Малхиста — „Земљи сунца“.

Према легенди, некропола је основана у средњем веку као резултат разорне епидемије, а болесни су одлазили у Цој Педе да умру.

На улазу у некрополу налазе се два паганска стуба, налик светињама, који чувају збирку од 42 средњовековне подземне и надземне гробнице, од којих неке датирају из 15. века.