„БОРДЕЛСКЕ ФРЕСКЕ „ ДРЕВНЕ ПОМПЕЈЕ

11-12-2013 12:04:00 | | / mojenovosti.com |

У Музеју савремене уметности у Казорији ( провинција Напуљ, Италија ) , удаљеној 17 км од Везува,недавно је отворена необична изложба еротских радова посвећена древној Помпеји.

Ствралачка група је наступила у виду фотомодела и сачинила серију композиција на којима су они заменили некадашње личности „борделских фресака „ из древног града ,уништене током ерупције вулкана пре скоро две хиљаде годоне , с јавља NEWSru Israel.

Антонио Манфреди, директор Музеја ,је изјавио да је Министартство културе Италије покушало да цензурише изложбу.Али, захваљујући подршци медија и широкој резонанци коју је изложба изазава у јавности, експозиција приређена под називом „ErotoCAM Cabinetto Segreto II“ у потуности је одговрила првоботнојх замисли. На улазу у галерију истакнут је натпис:“ Censored“( на енглеском-подвргнуто цензури) .

По мишљењу неких критичара , радови представљени на ErotiCAM толико су натуралистички да се могу класификовати као порнографија.Други , пак, сматрају да се арди о еротској уметности у првобитном значењу тог појма.У крајњем случају, подсећају они, на обновљеним фресакма нема више порнографије него што је било на фрескама древне Помпеје.

Савремени сликари су се постарали да се на фрескама из И века појаве мушкарци, жене,хермафродити и животиње из XXI века.Неки модели представљају митолошка бића и римске богове.

За стварање тих радова осим професионалних модела , позорали су сликари ,писци и музичари из разних земаља света као што су Veronika Bajer,Manuel Verner Brauer,Anton Fink,Patrik Herdenic, Petra Holsek,Patrica Josif , German Nicš,Končita Verst,Ronald Zetl,Klaudija Daniel Fejrl –из Аустрије; затим Beti Bi из Велике Британије;Antonio Manfredi,Alberto Del Đenio, Katerina Flor Gumpel , Marija-Laura Matej i Maoro Paparo Filomarino- из Италије.

Неки од њих су већ стеккли светску славу,неки тек почињу свој стваралачки пут.За „најжешће „ композиције су ппзирали модели из „индустрије за одрасле „.

Најпознатији међу фотомоделима је био 90-годишњи хемичар и писац Кар Ђераси,творац првих пилула против зачећа , чије име можемо наћи у свим савременим енциклопедијама , међу којима и у јеврејској, пошто је он одрастао у јевејској породици досељенех из Аустрије и Бугарске.

Организатори изложбе не скривају да је овај догађај за њих велики изазов:држава не финансира Музеј савремне уметнпсти у Казорији, па се он издражава искључиво од спонзора и продаје улазница за изложбе.