ХТЕО ЈЕ ДА САЗНА КАКО НАСТАЈЕ ДУГА

18-02-2014 10:30:21 | | / mojenovosti.com |

Ако вас интересују велике масонске тајне , нема вам друге него да у градској библиотеци потражите, ако их већ немате у својој,”Године учења Вилхлема Мајстера “ и “Фауста “.Тамо су сви стадијуми учења распоређени са неприкосновеном немачком пендатношћу и чистом гетеовском генијалношћу.

Кад се слије благороднонст са генијалношчу

Ретко кад се сједињује благородност са генијалношћу, а генијалност са пендатношћу.Гетеу се то дало.Он спада у оне великане које се не дају уклопити ни у једну епоху.Чисто хронолошки то би изгледало овако : најпре просветитљство, затим романтизам.Гете је просвећивао истоврмено просвећујући себе, како је могао. Дружио се са Шилером.Надахњивало га је позориште и надахњивао је друге театром .Али Шилер је био још млад, а Гете пак, беше сувише стар .Вајмар их је одавно овековечио двојном скулптуром која је одавно постала бренд.

Најбољи ученик великог учитеља Хердера

У младости је велики ученик имао великог учитечја-Јохана Готфилда Хердера .Управо он је открио Гетеу да култура није просто плод разбуктале маште човечанства , него свемисрска појава као природа и космос.У својој књизи “Поезија и истина “Гете је наставио да развија Хердерове идеје зантно их проширвши.Као што у природи постоје геолочки слојеви, тако и култура садржи своје епохе и правце,своје родове и временснке годове из којих ниче и расте стабло општег дрвета познања.

Нажалост,гебеловске будалаштине око масонских идеја су све тако помрачиле, да ми не можемо разборито схватити велике масоне као што су били Гете, Моцарт, Пушкин-њихово титанско стремлејње да из свих светских религија створе једну општечовечанску.А без тога остаје непознато чему се учио Вилхелм Мајстер на својим путовањима и у опсереваторијама усмереним према небу.

Четврта ипсотава Светског Разума

Нећемо такође схватити над чим је то бдео Фауст даноноћно радећи у својој алхемчарској радионици.Шта га је то одједном нагнало у стару Грчку где је у елевсинским мистеријама он пронашао своју другарицу, Лепу Хелену.
То је она четврта испостава Светског Разума за којом су, следећи Гетеа , трагали руски симболисти од Владимира Соловјева до Белог,Блока, Волошина, Вјачеслава Иванова са његовом знаменитом Кулом од слонове кости –јавним одливком скулптуре Куле посвећене Гетеу.

Гете јесте био масон који је скидао мистерије, копрене тајне
Гете јесте био масон, али не један од оних који су склони да све прекрију копреном тајне ,него, напротитв од оних који настоје да са свега скину све мистерије и све да обелодане.
Проваљивање тајни-то је била његова омиљена тема.У првом делу Фауст спознаје тајну,да би у другом настојао да о њој свима испича.А то и јесте просвећивање. Сама реч је повезана са светлошчу,а светлост је Гетеа, као Бог Достојвског ,мучила целог живота , па је зато дуго и помно проучавао.Светлост је симбол Светског Разума .

Хтео је да сазна како настаје дуга

Гете је преламао светлост у кристалним призмама настојећи да сасзнамо како настаје дуга .Он је први открио да се седам боја спектра јављају само ако их регистрије очињи вид, а не саме по себи, јер боја је субјкетивна појава. Далтонисти имају проблем са разликовањем цревене и зелен боје .Марксисти би рекли да је то већ субјективни идеализам.То оно и јесте.Гете је био субјективни идеалиста . Или тачније, један од класика субкетивног идеализма, који је касније у књижевности означен термином „романтизам „.

Код њега је Поезија била љубоморна на Филозофију , и обратно.Кад је чуо да је умро Хегел, узикнуо је :“Каква малодушност ! Умрети , а не доживети до седамдесете .!“ Сам Гете је умро у 83. као и Фауст , оженивши се младом девојком.Прича се да је пред смрт седећи у замраченој соби узвикнуо:“ Светлости,светлости !“И то је постало последњи његов симбол.

Али он је био још и први министар на двору Саксонско-вајмарског војводства.Изјутра је шетјучи издавао наредбе:канал почистити, кров претрести, разбијено стакло заменити.
Фауст је у време одушвљња својим великим градитељским подухватом наредио да се измести скровиште двају стараца , Филемона и Бавкида,који упорно нису хтели да се преселе. Подли Мефистофел је пдометнуо паљевину и старци су заједно са кућерком изгорели .

За Фауста ,као и за самог Гетеа, то је била трагедија.

Ето, какав је био управитељ Гете у малом феудалном немалчком кнежевству.

Ко је достојан живота и слободе

Из свих револуционарних бура и наполеоновских ратова , Гете је извукао главну мудрост :
“Само је онај достојан живота и слободе /Ко сваког дана за њих улази у бој „.
Од бојева смо се, коначно ,уморили, али да је привлачно- што јесте, јесте .
Поред Гетеа је стајао Екерман „ с јарећим пергаментом „ и све записивао .Ново Јеванђеле из тих записа , истина, нисмо добили.

У интелектуалном свету круже анегдоте о томе који је део Фауста бољи, први или други.Преовлађју мишљења да је први део бољи , са чудним објашњењем : док га је писао, Гете још увек није знао да је геније.А тек није појма имао да је геније док је писао „Патње младог Вертера „, па је сва Немачка ридала над судбином неузвраћене љубави , а то је била мушка немачка верзија „Сироте Лизе“ која је такође прославила свога аутора.

Наполеон:Гете, Ви сте човек!

Када је Наполеон окупирао Гетеов град , дошао је да види великог старца у његовом дому обратвши му се речима:“Гете, ви сте човек „!
Наполеон је покорио распарчану Немачку, али није успео да завојује као гранит монолитним Гетеом.

Прафразирајући генилајног ствараоца ,могли бисмо рећи да је он био онај део божаснке силе која би чак могла да зло преобраћа у добро.
Име те силе је Гете:ум умножен поезијом . Или поезија састављена од ума .За оног ко не воли поезију „од ума „ ,Гете је на супротној страни естестког „бојног“ поља.Али онима који се купају у мору разума , Гете ће увек бити потребан .